Wybitny patent na mycie patelni. Zrób, to a doczyścisz spaleniznę
Gotowanie potrafi czasem skończyć się małą katastrofą. Przyznajmy się, komu nie zdarzyło się przypalić garnka lub patelni? Na szczęście, taka sytuacja nie musi być problemem i istnieją łatwe sposoby, na szybkie wyczyszczenie naczyń ze spalenizny. Z pomocą przychodzą nam domowe patenty, które warto znać. Najprostszym rozwiązaniem jest niezastąpiona soda oczyszczona. Wsyp około 6 łyżeczek sody do 1/4 szklanki wody utlenionej. Zawartość porządnie wymieszaj i takim roztworem umyj patelnię. Sposób ten sprawdzi się zarówno na mycie patelni w środku, jak i jej spodu. Jeżeli spalenizna jest wyjątkowa oporna możesz namoczyć patelnię w takiej mieszance przez kilka godzin. Pamiętaj, że niektóre patelnie posiadają wyjątkowo delikatną powłokę i należy je myć bardzo delikatnie. Używanie metalowych noży, czy widelca do zdrapania tłuszczu może zniszczyć powłokę patelni i korzystanie z niej stanie się niezdrowe.
Kwasek cytrynowy na przypaloną patelnię
Kolejnym sposobem jest kwasek cytrynowy. Jedną łyżeczkę rozpuść w wodzie i doprowadź ją do wrzenia. Powstałym w ten sposób roztworem zalej spaloną patelnię i delikatnie ją wyszoruj. Zamiast kwasku cytrynowego możesz wykorzystać również ocet.
Genialny trik na wyczyszczenie patelni z tłuszczu
Tutaj po raz kolejny najlepiej sprawdzi się soda oczyszczona. Wymieszaj kilka łyżeczek z wodą, aż powstanie gęsta papka. Posmaruj nią patelnię i zostaw na kilka godzin. Następnie delikatnie ją umyj i po tłuszczu nie będzie śladu. Pamiętaj, że tłuszcz najlepiej zmywa się w ciepłej, ale nie gorącej, wodzie.