Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag zimnego masła
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1,2 kg kwaśnych jabłek, np. szarej renety, obranych i pokrojonych na ósemki
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
Mąkę rozetrzeć palcami z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewać wodę. Zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka włożyć do rondla, polać wodą, przykryć i dusić 5 minut, co jakiś czas wstrząsając. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części - 2/3 i 1/3 objętości. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy na tartę. Posypać migdałami, na wierzch wyłożyć jabłka. Rozwałkować resztę ciasta, pośrodku wyciąć otwór w kształcie gwiazdki. Przykryć jabłka, skleić brzegi spodu i wierzchu ciasta, posmarować jajkiem i posypać cukrem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec około 30 minut.