Szarlotka puszysta: przepis na pyszne ciasto

2014-06-28 22:10

Przepis na pyszną, puszystą szarotkę. Ta szarlotka poprawi Wam humor. Wystarczą: 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, nieco zimnego masła, 3 łyżki lodowatej wody... Co jeszcze? Sprawdź jak przygotować wspaniałą szarlotkę.  

Składniki:

Ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 3 łyżki cukru

- 15 dag zimnego masła

- 2-3 łyżki lodowatej wody

- 1 jajko

Nadzienie:

- 1,2 kg kwaśnych jabłek, np. szarej renety, obranych i pokrojonych na ósemki

- 1 łyżka wody

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1/3 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżki mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Mąkę rozetrzeć palcami z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewać wodę. Zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka włożyć do rondla, polać wodą, przykryć i dusić 5 minut, co jakiś czas wstrząsając. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon.

Ciasto podzielić na dwie nierówne części - 2/3 i 1/3 objętości. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy na tartę. Posypać migdałami, na wierzch wyłożyć jabłka. Rozwałkować resztę ciasta, pośrodku wyciąć otwór w kształcie gwiazdki. Przykryć jabłka, skleić brzegi spodu i wierzchu ciasta, posmarować jajkiem i posypać cukrem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec około 30 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają