Już dziś rozpoczynamy cykl, w którym Robert Sowa specjalnie dla naszych Czytelników zaproponuje smaczny, zdrowy a przede wszystkim tani zestaw obiadowy. Taki, którego koszt zamknie się w 30 złotych. W tym tygodniu proponuje klasyczne polskie dania z pewnymi urozmaiceniami. Zaczynamy od kurczaka po staropolsku oraz pysznej zupy ogórkowej. Smacznego!
Zobacz także: Przepisy na smaczne zupy
Zupa ogórkowa z koperkiem 10 zł 30 min
SKŁADNIKI
- 1 słoik przecieru ogórkowego bez zalewy
- 2 łyżki masła
- 1 litr rosołu z kury Kucharek
- 100 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
- 4 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 łyżka koperku suszonego Prymat
- 2 łyżki śmietany kremówki 36 proc.
- sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania
Przecier ogórkowy podsmażyć w garnku na maśle, zalać gorącym rosołem, dodać
włoszczyznę, ziemniaki i koperek. Całość gotować 10 minut, a następnie zupę
zabielić śmietaną i doprawić do smaku.
Uwagi:
jeśli po 10 minutach gotowania warzywa nadal będą twarde, należy wówczas zwiększyć czas do 20 minut
proponujemy, żeby równolegle z podsmażaniem przecieru ogórkowego, w drugim garnku gotować włoszczyznę z ziemniakami i koperkiem zalanymi 0,75 l rosołu
podsmażony przecier ogórkowy zostałby zalany wówczas 0,25 l rosołu, a następnie wlany do gotującej się włoszczyzny z ziemniakami (czas wykonania zupy zostanie znacznie skrócony, poza tym nie ma ryzyka, że ziemniaki wskutek dodania ich do przecieru ogórkowego się nie ugotują i pozostaną twarde)
przy dodawaniu śmietany warto pamiętać o jej zahartowaniu (żeby nie dopuścić do zwarzenia się jej w zupie)
Staropolska pierś z kurczaka z grzybami 20 zł 45 min
SKŁADNIKI 4 x 120 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku Prymat
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
- 4 łyżki pokrojonych w paski, ugotowanych suszonych grzybów
- 100 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów l 100 ml rosołu z kury Kucharek - 100 ml śmietany 30-proc.
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka Soli ziołowej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Prymat
- do smaku pieprz czarny grubo mielony.
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka lekko naciąć od góry, natrzeć przyprawą do kurczaka po staropolsku. Oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Na oliwie i maśle podsmażyć cebulę, czosnek i suszone grzyby, zalać rosołem i wywarem z suszonych grzybów, zagotować. Następnie dodać piersi z kurczaka, ugotować do miękkości, wlać śmietanę, doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Przed podaniem posypać świeżo siekaną natką pietruszki, podawać z buraczkami na ciepło.