Naukowcy z uniwersytetu w Cambridge odkryli, że tryptofan, czyli obojętny elektrycznie aminokwas, ma właściwości relaksacyjne. Tematem - co jeść, aby poprawić nastrój i zniwelować agresję, zajęli się neurolodzy na czele z włoskim specjalistą Lucą Passamontim. Przedstawili razem ze związkiem rolników produkty, które spożywane codziennie - poprawiają nastrój.
Ustalili oni, że za zły humor, agresję i nerwowość odpowiada spadek serotoniny w mózgu. Dochodzi do tego kiedy jemy niewłaściwe produkty, ale także wtedy, gdy w ogóle rezygnujemy z posiłków. Gdy robimy się głodni - tracimy dobry nastrój. Wyniki tych badań opublikowane zostały w piśmie "Biological Psychiatry".
Jakie produkty zapewniają dobry humor? (czyli zawierają tryptofan)
- szpinak
- ser kozi
- migdały
- jajka
- cukinia
- mięso indycze
- herbatniki z mąki razowej
- ryba dorada