UWAGA! SZPINAK i RABARBAR zawierają niebezpieczny związek, który... niszczy PLEMNIKI!

2014-05-20 15:30

Wiosna to sezon na świeże warzywa i owoce. O większości wiosennych przysmaków myślimy, że są zdrowe. Okazuje się jednak, że nie do końca tak jest! Tak lubiane szpinak i rabarbar zawierają niebezpieczne dla zdrowia związki.

Szpinak i rabarbar, chociaż na pozór zdrowe, mają w swoim składzie niebezpieczny związek chemiczny. Mowa o kwasie szczawiowym. Kwas szczawiowy połączony z jonami wapnia tworzą bardzo trudno rozpuszczalną substancję - szczawian wapnia. To ona tworzy kamienie nerkowe, które osadzają się w nerkach. Ci, którzy cierpią na chorobę zwaną kamienicą nerkową powinni unikać szpinaku, rabarbaru i szczawiu.

Szpinak zawiera niebezpieczny związek!

Objawy kamienicy są bardzo bolesne, gdy w nerkach pojawią się kamienie nerkowe odczuwamy nieznośny wręcz ból w okolicy nerek, który promieniuje niemal na całe plecy!

A w jaki sposób możemy „dorobić się” kamieni w nerkach? Oczywiście przez niewłaściwa dietę. Częste spożycie np. szpinaku, który ma opinię bogatego w żelazo powoduje, że przyjmujemy dużo kwasu szczawianowego. Najwięcej znajduje się go w liściach szpinaku, czyli tej części rośliny którą spożywamy.

 

Zbyt duża ilość niebezpiecznego związku w organizmie mężczyzn może powodować problemy takie jak bezpłodność czy obniżyć żywotność plemników. Zanim więc zjesz pierogi ze szpinakiem pomyśl, czy Ci się to opłaca.

Czytaj: Nowy BAT NA DZIAŁKOWCÓW! Altanki do rozbiórki!

Wiadomości se.pl na Facebooku

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki