Szpinak i rabarbar, chociaż na pozór zdrowe, mają w swoim składzie niebezpieczny związek chemiczny. Mowa o kwasie szczawiowym. Kwas szczawiowy połączony z jonami wapnia tworzą bardzo trudno rozpuszczalną substancję - szczawian wapnia. To ona tworzy kamienie nerkowe, które osadzają się w nerkach. Ci, którzy cierpią na chorobę zwaną kamienicą nerkową powinni unikać szpinaku, rabarbaru i szczawiu.
Szpinak zawiera niebezpieczny związek!
Objawy kamienicy są bardzo bolesne, gdy w nerkach pojawią się kamienie nerkowe odczuwamy nieznośny wręcz ból w okolicy nerek, który promieniuje niemal na całe plecy!
A w jaki sposób możemy „dorobić się” kamieni w nerkach? Oczywiście przez niewłaściwa dietę. Częste spożycie np. szpinaku, który ma opinię bogatego w żelazo powoduje, że przyjmujemy dużo kwasu szczawianowego. Najwięcej znajduje się go w liściach szpinaku, czyli tej części rośliny którą spożywamy.
Zbyt duża ilość niebezpiecznego związku w organizmie mężczyzn może powodować problemy takie jak bezpłodność czy obniżyć żywotność plemników. Zanim więc zjesz pierogi ze szpinakiem pomyśl, czy Ci się to opłaca.