Oto kilka prostych sztuczek, które uchronią nas przed przejedzeniem i zbędnymi kilogramami.
Małe kęsy - podczas jedzenia, starajmy się gryźć małe kęsy, obiad jedzmy małym widelcem. Dzięki temu będziemy mieć wrażenie, że jedzenia jest dużo, szybciej zapełnimy żołądek i poczujemy się syci.
Notatki - notuj to, co zjadłaś. Gdy zapiszemy wszystko, co jemy w ciągu dnia - godzinę posiłku i to, co wtedy zjedliśmy, będziemy mieli wiekszą kontrolę nad swoim żołądkiem. Starajmy się jeść o tych samych porach i maksymalnie 5 posiłków dziennie. Gdy spojrzymy w notatki zobaczymy, że jemy naprawdę dużo, co pozwoli nam się ograniczyć.
Równowaga produktów - starajmy się jeść równe porcje różnych składników pokarmowych. Nasze danie podzielmy na trzy równe części: proteiny - białka (np. drób, produkty mleczne, sery, jajka, jogurty), warzywa i produkty pełnoziarniste.
Małe porcje - jedz obiad na małym talerzu, a miseczkę płatków zamień na kubek płatków.
Jedz powoli - podczas jedzenia nie spiesz się, a dodatkowo popijaj wodą. Łyk wody niegazowanej po każdym kęsie zapewni szybsze uczucie sytości.
Jedz pierwsze dania i przystawki - zanim zjesz obiad, zjedz zupę lub inną lekką przekąskę. Dzięki temu zjesz mniejszą porcję obiadu lub nie zjesz go wcale.
Ograniczaj sól - staraj się nie solić potraw zbyt dużą ilością soli, a żeby ją wyeliminowac z organizmu do wody, którą pijesz dodawaj plasterek cytryny. Woda z cytryną działa moczopędnie, dzięki czemu wydalimy sól z organizmu.