Robisz imprezę sylwestrową? Masz mało czasu i zastanawiasz się, czym poczęstować gości? Na pomoc przybywa Karol Okrasa ze swoimi pomysłami na sylwestrowe dania. Okazuje się, że sylwestrowe przekąski można przygotować w krótkim czasie z podstawowych produktów spożywczych, takich jak: szynka, ser, papryka czy gotowe ciasto francuskie.
- Absolutną klasyką są suszone śliwki zapiekane w plastrach boczku albo dojrzałej szynki. Niewiele czasu zajmuje również przygotowanie tarty na cieście francuskim z kawałkami sera, anchois albo pieczonych papryk. Można sobie przygotować ciasteczka francuskie, nadziewając je różnego rodzaju farszami: z ugotowanej ciecierzycy, soczewicy, może być też farsz rybny lub mięsny – powiedział Karol Okrasa w rozmowie z agencją informacyjna Newseria Lifestyle.
Karol Okrasa zwócił również uwagę, że do szampana nie pasują słodkie dodatki (te podajemy do wina musującego lub tradycyjnego). Znacznie lepsze będą wytrawne przekąski.
– Najprostszą przekąską, jaką można przygotować, jest prosty sernik na zimno z sera mascarpone wymieszany na przykład z masą makową. Spód przygotowujemy z herbatników wymieszanych z odrobiną masła. Można też upiec tradycyjny spód z kruchego ciasta, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Równie łatwo jest przygotować klasyczne tiramisu – powiedział Okrasa.
Na imprezę sylwestrową można też przygotować staropolskiego strudla jabłkowego.
Zobacz też: Zdrowe jedzenie coraz popularniejsze! Polacy chętnie jedzą zdrowe przekąski