Ta kawa jest najzdrowsza. Można pić nawet 4 filiżanki dziennie
Choć wokół kawy narosło wiele mitów i co jakiś czas eksperci się z nimi rozprawiają, to i tak smakosze kawy nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia choć jednej filiżanki tego aromatycznego napoju. A która kawa jest najzdrowsza. Tematowi bliżej przyjrzała się dr inż. Joanna Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. - Jestem miłośniczką kawy i zawsze zastanawiało mnie, czy w mitach o kawie tkwi ziarno prawdy. Badania nad kawą mnie pochłonęły – wyjawiła polska badaczka w rozmowie z serwisem Nauka w Polsce. Kawa to bogate źródło polifenoli, które mają zbawienne działanie dla ludzkiego organizmu. Jednak ich ilość zmniejsza się w trakcie prażenia kawy. W czasie badań dr Grzelczyk przygotowała ekstrakty z ziaren kawy gatunku arabika i robusta – zarówno z ziaren zielonych, jak i prażonych w stopniu jasnym i ciemnym. W kolejnym etapie badań poddała je trawieniu w sztucznym układzie pokarmowym. I tu zauważyła ciekawą zależność. Okazało się, że zawartość wolnych polifenoli efektywnie wzrasta podczas trawienia.
Dr Grzelczyk doszła do wniosku, że najwięcej właściwości ma zielona lub ciemno prażona odmiana, w temperaturze do 230 st. C. I jej zdaniem to właśnie taka kawa jest najzdrowsza. Specjalistka zwraca także uwagę, aby kawę pić bez dodatków, takich jak cukier. - Dziennie spożywać możemy od 3 do 4 filiżanek kawy (filiżanka to objętość około 150 ml) - dodaje badaczka.
Właściwości kawy
Kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych:
- Działa pobudzająco,
- Przyspiesza metabolizm,
- Spowalnia procesy starzenia organizmu,
- Spożywanie kawy może zmniejszać również ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, choroby Parkinsona czy choroby Alzheimera,
- Zmniejsza ryzyko depresji.