Choć niegdyś lędźwian gościł na szlacheckich stołach, dziś głównie zdobi ogrody. Popularna odmiana, czyli lędźwian szerokolistny nazywany także groszkiem szerokolistnym obficie i długo kwitnie od połowy czerwca do sierpnia. Natomiast odmiany Derek i Krab nadają się do jedzenia i są cennym źródłem białka.
Co to jest lędźwian i jakie ma właściwości odżywcze? Ta zapomniana roślina to skarbnica białka
Lędźwian jest jedną z najstarszych roślin strączkowych. Jego właściwości były doceniane już w starożytnym Egipcie. Jak już pisaliśmy wyżej lędźwian, to roślina strączkowa bogata w białko. Nasiona zwierają około 30 proc. białka i 2 proc. tłuszczu oraz sporo: cynku, miedzi, sodu, magnezu i wapnia. Ziarna te można stosować w kuchni podobnie jak groch, fasolę, soczewicę lub ciecierzycę. Może być składnikiem farszów do pierogów lub bułeczek. Doskonale nadaje się do zup, pasztetów i sałatek. Przed gotowaniem należy go namoczyć na co najmniej 12 godzin i odlać wodę. Lędźwian może być znakomitym urozmaiceniem diety nie tylko wegańskiej czy wegetariańskiej. Jeśli nie jemy strączków ze względu na ich właściwości wzdymające, to według lędźwian wzdyma zdecydowanie mniej i ma więcej wartości odżywczych niż groch.
Lędźwian. Gdzie kupić i ile kosztuje?
Z racji tego, że lędźwian to warzywo zapomniane dnie kupimy go w zwykłym markecie lub dyskoncie na półce z soczewicą, grochem i fasolą. Lędźwian można kupić w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Za kilogram ziaren zapłacimy około 15 zł. O nasiona warto pytać w sklepach ogrodniczych. Trzeba jednak zaznaczyć, czy chodzi nam o lędźwian siewny, czy odmiany Derek lub Krab.
ZOBACZ TEZ: Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Kto i kiedy wymyślił pizzę z ananasem? Historia pizzy hawajskiej