Żeby usunąć tłuszcz z kuchenki i mebli wcale nie trzeba wkładać w to dużo wysiłku oraz pieniędzy. Nie musimy też szukać szkodliwych dla naszego organizmu żrących środków chemicznych. Ważne jednak żeby zabrać się za sprzątanie zaraz po smażeniu pączków lub jakichkolwiek innych produktów, których przygotowanie sprawia, że w kuchni unosi się warstewka tłuszczu.
Jak usunąć tłuszcz z palników, kuchenki i mebli? Zrób domowy środek do sprzątania
Najlepszy domowy środek do odłuszczania to ocet. Dzięki niemu pozbędziesz się warstewki tłuszczu na kuchence, palnikach i meblach. Kiedy tylko skończysz smażyć przetrzyj meble a następnie palniki i kuchenkę (gdy ostygną). Nie używaj jednak nierozcieńczonego octu. Zrób specjalną miksturę czyli roztwór z octu i wody w proporcjach 3:1. Dla lepszego efektu spryskaj powierzchnie kuchenki i mebli, pozostaw na 5 minut i dopiero zetrzyj miękką szmatką.
Jak usunąć stary zaschnięty tłuszcz? Sięgnij po ten kuchenny składnik
Ocet pomaga rozpuścić świeże ślady tłuszczu na kuchence czy w piekarniku. Jednak jeśli musimy zmierzyć się ze starym zaschniętym i tłustym brudem trzeba sięgnąć po inne rozwiązania. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na wyczyszczenie lepkiej mazi na powierzchni kuchennych szafek, okapu czy kuchenki jest użycie pasty sodowej. Żeby ją przygotować wystarczy zmieszać 70 g sody oczyszczonej z łyżeczką szarego mydła (w płynie) i odrobiną wody. Gotową pastę nakładamy gąbką na brudną powierzchnię. Czekamy 5 - 10 minut. Następnie zmywamy. Żeby usunąć pozostałości tłuszczu i białe smugi po sodzie, warto jeszcze przetrzeć powierzchnie wodą z octem.