Nazaretanki są mistrzyniami oszczędności. Sekretami taniego gotowania chciałyby się podzielić z czytelnikami "Super Expressu".
Najważniejsze to korzystać z naturalnych produktów.
I tak np. zamiast dodawać do barszczu ulepszacze, należy samemu obrać i ukwasić buraki.
Żeby były szybko gotowe, trzeba dodać do nich octu.
Barszcz czysty z burakówSkładniki: |
A robiąc kapustę z grzybami, do kapusty możemy dodać pieczarek zamiast grzybów leśnych. Wyjdzie dużo taniej, a w smaku wielkiej różnicy nie będzie.
Kapusta z grzybamiSkładniki: |
Podobnie przygotowując rybę, można ugotować zupę z karpia, zamiast przyrządzać go w galarecie. Jednym karpiem naje się wtedy cała rodzina.
Do tradycji podchodzić należy przy tym elastycznie.
Wigilijne przepisy siostry Arkadii1. Kapusta z grzybami 8,10 zł |
- 12 dań na wigilijnym stole może się znaleźć, ale przecież wcale nie musi - mówi siostra Arkadia (45 l.), mistrzyni zakonnej kuchni.
Są jednak potrawy, których pominąć nie można. Zdaniem siostry Arkadii to właśnie barszcz z uszkami, ryba, kapusta z grzybami lub grochem, pierogi, chałka postna, piernik, kisiel żurawinowy czy kompot z suszonych owoców. Dla zakonnic ważne jest też, by tradycyjne przepisy nie uległy zapomnieniu. Dlatego nazaretanki przekazują je sobie z pokolenia na pokolenie. Opracowały także książkę pt. "Z kuchni siostry Arkadii".
Siostry przygotowują także wigilię dla ubogich przy ul. Czerniakowskiej w Warszawie.
Barszcz czysty z buraków
Składniki:
2 kg buraków
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0, 5 pora
1 gałązka kopru lub 0,5 łyżeczki kminku
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki na zasmażkę
sól
pieprz
maggi
majeranek
sok wiśniowy lub czerwone wino wytrawne
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, wlać ocet,zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito. Aby uzyskać więcej barszczu zalać warzywa przegotowaną wodą z 1 łyżką octu i znów doprowadzić do wrzenia i odcedzić. Do barszczu dodajemy zasmażkę i przyprawy do smaku. Podajemy z uszkami.
Zupa z karpiaSkładniki: |
Lane kluski
Składniki:
1 jajko
1 pełna łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Składniki wymieszać na jednolitą masę. Wlać ciasto do lejka i lać na posoloną, wrzącą wodę. Ciasto może się rozpadać, wtedy należy dodać trochę mąki do ciasta i rozrobić. Wybierać kluski sitkiem i hartować w zimnej wodzie.
Uszka pieczoneSkładniki: |
Farsz grzybowy
Składniki:
pieczarki lub suszone grzyby 0,5 kg
sól
pieprz
cebula
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Grzyby zagotować, wystudzić, cebulę przesmażyć na oleju. Grzyby i cebulę przekręcić przez maszynkę ( czy można zmiksować?) doprawić solą i pieprzem.
Gdy farsz stygnie mąkę rozetrzeć z margaryną i drożdżami. Dodać żółtka, jaja, sól i tyle śmietany by zlepiły się składniki. Wałkować ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Wycinać radełkiem, nożykiem do ciasta, małe kwadraty, nakładać farsz i formować uszka.
Farsz do pierogów z kapustą i grzybamiSkładniki: PierogiSkładniki: |
Nazaretańskie chałki postne
Składniki:
1 kg mąki
1 łyżka cukru
0,5 łyżki soli
1 l mleka
0,5 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozrobić drożdże z cukrem dodać trochę mąki i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Do mąki wlać zaczyn, sól, mleko, olej. Zarobić ciasto normalnej gęstości i zostawić do wyrośnięcia. Z powstałego ciasta kulać ( formować ?) małe wałeczki i zaplatać warkocze. Układać na wysmarowanych blachach. Po wyrośnięciu , smarować warkocze rozmąconym jajkiem i piec na jasnozłoty kolor.
Nazaretańska skórka pomarańczowa
Składniki:
Kilka skórek z pomarańczy
pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Skórkę opłukać i namoczyć na dobę. Na następny dzień jeszcze raz wypłukać i obgotować w 3 wodach. Ugotować do miękkości. Oczyścić skórkę z gąbczastej warstwy. Pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka. Zasypać cukrem i wlać odrobinę wody. Gotować na szklisty kolor. Włożyć do słoików i pasteryzować.
Wiórki św. JózefaSkładniki: Kisiel żurawinowySkładniki: Piernik1 kg mąki |