Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że jesienią wszyscy jesteśmy osłabieni, głównie brakiem światła słonecznego i świeżych witamin, a tym samym nasz układ odpornościowy staje się łatwym kąskiem dla zarazków.
Nie tylko bakteria
Głównym winowajcą w przypadku owrzodzenia żołądka jest bakteria Helicobacter pylori. Do wystąpienia choroby mogą przyczyniać się także czynniki genetyczne (np. zbyt cienka i delikatna warstwa śluzu pokrywającego wnętrze żołądka i dwunastnicy).
Kiedyś sądzono, że przyczyną wrzodów jest nadmiar soków trawiennych w żołądku. Jednak późniejsze badania wykazały, że u wielu chorych wcale nie występuje ich nadmierne wydzielanie. Często ci pacjenci mają nawet obniżony poziom soków trawiennych. Zwykle są to ci chorzy, u których wrzód pojawił się pod wpływem czynników genetycznych lub na skutek zaatakowania żołądka przez Helicobacter pylori.
Wrzody żołądka mogą się pojawić w każdym wieku, ale zazwyczaj występują w wieku 40-50 lat. Ich objawem jest pieczenie, uczucie ssania w żołądku, nudności, mdłości po jedzeniu, wzdęcia, nierzadko uczucie ciągłego głodu.
W leczeniu wrzodów stosuje się antybiotyki, leki przeciwko nadkwasocie, zioła.
Co nasila dolegliwości
- Picie zbyt dużych ilości kawy i mocnej czarnej herbaty (powyżej 3 filiżanek dziennie).
- Nadużywanie alkoholu.
- Niewłaściwe nawyki żywieniowe (szybkie spożywanie posiłków, jedzenie naraz dużych ilości pożywienia, fast foody).
- Nadużywanie leków z kwasem acetylosalicylowym (aspiryna).
- Stresy, zwłaszcza przewlekłe.
Jak łagodzić objawy
- Popijaj herbatki z siemienia lnianego, rumianku, melisy, korzenia mniszka.
- Pij sok ze świeżej kapusty, który rozcieńcza kwasy żołądkowe.
- Jedz częściej, ale w mniejszych ilościach.
- Żuj nasiona babki lancetowatej.
- Naucz się walczyć ze stresem.
- Unikaj kwasu acetylosalicylowego