Jaka kiełbasa na grilla? Technolożka żywności wskazała najlepszy wybór
Grillowanie ma w Polsce wielu fanów. Choć dietetycy często wskazują, że nieumiejętne grillowanie może być szkodliwe dla zdrowia, to nadal wiele osób nie wyobraża sobie sezonu wiosenno-letniego bez odpalenia grilla. Na ruszt można włożyć praktycznie wszystko, od mięs i wędlin po zdrowsze wersje warzywne. Często na grilla polecana jest cukinia, buraki, a także ziemniaki. Jednak prawdziwym królem polskiego biesiadowania pozostaje kiełbasa. Z badania przeprowadzonego przez firmę Inquiry w ubiegłym rok aż 86 proc ankietowanych szykujących grilla planuje kupno właśnie kiełbasy.
Jaka kiełbasa najlepiej sprawdzi się na grillu? Technolożka żywności, Karolina Kowalczyk na swoim profilu na TikToku "Żywność Pod Lupą" wskazała, jakie opcje będą najlepszym wyborem. Okazuje się, że każda kiełbasa będzie tak samo smaczna i zdrowa. Zdaniem ekspertki wybierając kiełbasę na grilla warto kierować się dwoma kryteriami. Pierwszy z nich dotyczy sposobu przygotowania kiełbasy. - Musimy wybrać kiełbasę grubo, bądź średnio rozdrobnioną. To jest pierwsza podstawowa zasada. Druga jest taka, aby ta kiełbasa była w naturalnej osłonce. Unikajmy wyrobów kiełbasianych, homogenizowanych oraz takich, które są w sztucznych osłonkach pakowane hermetycznie - powiedziała Karolina Kowalczyk. Ekspertka zwróciła uwagę, że bardzo ważny jest sam skład - im krótszy, tym lepszy.
Co ciekawe, technolożka żywności wskazała, że dobrym pomysłem na grilla może okazać się dość nieoczywisty wybór. Mowa o białej kiełbasie. - Świetną alternatywą kiełbasy wędzonej wieprzowej jest wybór kiełbasy białej - albo parzonej, albo surowej. Surowa kiełbasa powinna być wcześniej delikatnie zaparzona, aby była pewność, że będzie ona w środku doskonała i przygotowana w ten sposób, by nam nie zaszkodzić. W przypadku kiełbasy białej, sparzonej tego problemu mieć nie będziemy - wskazała ekspertka z kanału "Żywność Pod Lupą".
