Ġbejna, tradycyjny maltański ser

i

Autor: shutterstock

Kulinarne podróże

Tego sera musisz spróbować na Malcie. Jest przepyszny i właśnie dostał historyczny certyfikat

2025-02-07 15:19

Malta to jeden z urlopowych hitów Polaków. W ubiegłym roku ten kraj odwiedziło prawie 150 tys. naszych rodaków. Według prognoz biura Maltańskiej Organizacji Turystycznej w 2025 ta liczba może wzrosnąć do 200 tys. Oprócz zabytków, przyrody i słonecznej pogody wyspiarski kraj przyciąga także wyjątkową kuchnią. Dumą Malty jest ser gbejna, który od tego roku może poszczycić się unijnym certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia.

Jeśli uwielbiasz podróżować i próbować lokalnych przysmaków, na Malcie z pewnością skosztujesz sera gbejna. To kulinarna duma wyspiarskiego kraju, która pochodzi z Gozo. Tradycja wytwarzania tego sera sięga czasów pierwszych osadników — Fenicjan, Greków i Rzymian. Małe sery w koszyczkach były wytwarzane w całym kraju z różnego rodzaju mleka, jednak to ser z wyspy Gozo zyskał największe uznanie. Pasterze z Gozo wytwarzali ser głównie z mleka owczego, dziś popularne są także serki krowie i kozie. Pierwotnie do produkcji gbejny zamiast podpuszczki używano wody morskiej.

Tego sera musisz spróbować na Malcie. Jest przepyszny i właśnie dostał historyczny certyfikat

Gbejna to mały okrągły ser, podawany na świeżo w smaku przypomina ricottę albo świeży bundz. W takiej postaci ser znajdziemy z dopiskiem friski. Są jeszcze serki oznaczone jako niexfa – czyli suszony na słońcu oraz tal-bżar otoczony pieprzem. Świeży ser jest przechowywany w serwatce. Gbejna niexfa jest suszony przez 2-3 dni, wtedy staje się twardszy i zyskuje lekko orzechowy smak. Taki ser można także obłożyć czarnym pieprzem, a następnie zakonserwować solą i octem. Lokalny produkt jest także składnikiem wielu potraw np. maltańskiej pizzy i pastizzi. Te drugie to małe paszteciki wypełnione serem lub groszkiem są najpopularniejszą przekąską na Malcie. Pikantne i kremowe wnętrze otoczone chrupiącym, maślanym ciastem skusi każdego. Ġbejna jest dodawana także do dań z makaronu lub zup w celu wzmocnienia smaku.

Ġbejna jest nie tylko popularnym składnikiem dań, ale także symbolem maltańskiej tradycji i kultury. Jest pierwszym i na razie jedynym maltańskim produktem, który uzyskał unijny certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia. Dzięki temu mieszkańcy i turyści mają pewność, że kupują tradycyjny lokalny produkt.

ZOBACZ TEŻ: To najpiękniejsze miejsca na Malcie według internautów. Zobacz konkursowe zdjęcia

Super Express Google News
Autor:
Quiz. Stolice świata. Trudny test o stolicach państw. Stawiamy piątkę już za 6/10
Pytanie 1 z 10
Coś prostego na rozgrzewkę. Canberra to stolica jakiego państwa?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki