- Dziennie produkujemy tysiące pączków, powstaje ich 600-700 na godzinę, a w tłusty czwartek uwijamy się jak nigdy - mówi Jarosław Meryk (36 l.), właściciel cukierni Meryk w Warszawie. Jak oni to robią? Najpierw wszystkie składniki mieszane są w specjalnej misie. Potem cukiernicy wałkują ciasto, a później dzielą je za pomocą specjalnej dzielarki. Następnie z tak zwanego rękawa płyną słodkie powidła, ręcznie wyciskane na każ-dą część. Teraz wystarczy już pozawijać kawałki ciasta w pączki i smażyć je na tłuszczu przez parę minut. Jeszcze tylko kąpiel w lukrze i ciastka trafiają do warszawskiej cukierni, gdzie od rana ustawia się kolejka klientów.
Przeczytaj koniecznie: Zrób sobie pączki na tłusty czwartek - przepis na pączki, przepis na faworki
Przepis na pączki
1 kg mąki, 150 g drożdży, 500 ml mleka, 6 jajek, 200 g cukru, 100 g masła, 50 ml oleju, łyżeczka soli, 250 g powideł śliwkowych. Przygotowanie: połączyć drożdże, mleko, cukier, sól. Potem dodać mąkę i jaja, na końcu tłuszcz. Ciasto wałkować i dzielić na cząstki. Na każdą nich położyć łyżeczkę powideł i zwinąć, zostawić do wyrośnięcia w temp. 20-30 st. C na ok. 20 min. Smażyć w głębokim tłuszczu po 4 minuty z każdej strony.
Przepis na faworki
500 g mąki pszennej, 5 żółtek, szczypta soli, łyżka spirytusu, szklanka kwaśnej śmietany 18 proc. Przygotowanie: wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto, aż stanie się maziste. Wałkować cienko i kroić na prostokąty. Pośrodku każdego prostokąta zrobić dziurkę i zawijać faworki tak, by jeden koniec wyciętego prostokąta przeszedł przez dziurkę. Smażyć zanurzone w tłuszczu ok. 1 minuty.