Co to za obyczaj?
Święto tłustego czwartku wywodzi się z połączenia tradycji ludowej i chrześcijańskiej. Jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem. Święto symbolizuje pożegnanie karnawału. Początkowo tym dniem był wtorek, ale z czasem święto przesunięto na czwartek. Stąd w niektórych krajach takich jak Wielka Brytania czy Australia obchodzony jest dzień Mardi Gras.
Skąd wzięły się pączki?
Korzenie tego święta sięgają starożytności. W ten sposób świętowano odejście zimy i zbliżającą się wiosnę. W tym dniu ucztowano: jedzono tłuste potrawy i pito wino, a do dań podawano pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Były one symbolem obfitości.
Zobacz: Tłusty czwartek 27.02.2014: Przepis na oponki z lukrem pomarańczowym
W Polsce początki obchodzenia tłustego czwartku sięgają XVI wieku. Jak głosi legenda, święto zawdzięczamy krakowski przekupkom, które co roku tańcami i śpiewem świętowały śmierć wrogo nastawionego do nich burmistrza Combra. Wówczas pojawił się zwyczaj jedzenia słodkich pączków. Różniły się one jednak od tych znanych nam obecnie. W środku takiego pączka umieszczano migdał albo orzech. Znalezienie takiej niespodzianki w pączku wróżyło szczęście i dostatek na cały rok.