Większość piekarzy i cukierników twierdzi, że prawdziwy dobry pączek powinien kosztować nie mniej niż 2 zł. Na cenę składają się zarówno koszty potrzebnych składników, jak i pracy włożonej w upieczenie tego przysmaku. Ktoś przecież musi ciasto wyrobić, usmażyć, dopilnować temperatury. W rzeczywistości w tłusty czwartek ceny wahają się między 1,30 zł a 1,70 zł. Wszystko zależy od dodatków. Im jest ich więcej, tym cena jest wyższa.
Tymczasem w hipermarketach ceny pączków oszalały. Tam można je kupić już za 50 gr. Wynika to z różnicy w kosztach produkcji. Pączki sprzedawane w sieciach handlowych są wyrabiane maszynowo, a więc szybciej i łatwiej. Zmniejsza się również liczba pracowników potrzebnych przy ich przygotowaniu i stąd ta różnica.
Cena jednak często nie idzie w parze z jakością. Niektórzy uważają, że naprawdę dobre pączki można dostać jedynie w małych cukierniach i piekarniach, gdzie wciąż wyrabiane są według tradycyjnej receptury. Pomijając gusta i wartości smakowe, wyroby z hipermarketów zawierają dużo więcej konserwantów niż te przygotowywane w lokalnych zakładach cukierniczych. Wybór jednak należy do klienta.