Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Jego położenie w kalendarzu zależy od daty Wielkanocy. To również ostatni czwartek przed okresem Wielkiego Postu. Kończy się karnawał, a przed nami czterdzieści chudych dni. W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego.
Wówczas cukiernie przeżywają prawdziwe oblężenie, a na chodnikach ustawiają się długie kolejki klientów. Wszyscy chcą kupić pączki, faworki i inne słodkości. Według zwyczaju zjedzenie przynajmniej jednego pączka w ten dzień gwarantuje człowiekowi szczęście i powodzenie.
Chociaż obecnie tłusty czwartek związany jest głównie z tradycją chrześcijańską, korzenie tego święta można odnaleźć już w starożytności. Rzymianie obchodzili tzw. tłusty dzień, w którym jedli m.in. pączki nadziewane słoniną. W ten sposób świętowali koniec zimy i nadejście wiosny.
W Polsce tłusty czwartek obchodzono już w XVI-XVII wieku. Świętowanie tego dnia polegało na objadaniu się przed Wielkim Postem. Na tłusty czwartek zawsze przygotowywano najbardziej kaloryczne potrawy, a charakterystycznym daniem stały się pączki. Początkowo faszerowano je mięsem oraz boczkiem. Dopiero później na polskich stołach pojawiły się słodkie pączki.
Zobacz: Tłusty czwartek 27.02.2014: Przepis na oponki z lukrem pomarańczowym