W tłusty czwartek faworki przegrywają z pączkami. W końcu to te drugie najbardziej kojarzą nam się z końcem karnawału. Trzeba jednak przyznać, że pieczenie faworków jest dużo łatwiejsze i mniej czasochłonne. Oto prosty przepis na faworki na piwie. Podajemy składniki na dwa duże talerze.
Zobacz: TŁUSTY CZWARTEK 2014: Chrupiące faworki z przepisu Magdy Gessler
Czego potrzebujesz?
Przygotuj 5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, pół szklanki jasnego piwa, 1 łyżkę masła, 2 łyżki spirytusu i sól.
Dodatkowo potrzebny będzie tłuszcz do smażenia oraz cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić faworki?
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, masło, pół szklanki piwa, spirytus i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Trzeba je zagniatać dość długo, by było odpowiednio elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dolać piwa. Po zagnieceniu formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na cienkie płaty. Im cieńsze będą te kawałki, tym bardziej chrupiące będą faworki. Następnie płaty kroimy na paski, a każdy z nich na romby, które nacinamy po środku. Przez powstały otwór przewlekamy końce ciasta.
Gotowe faworki smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru i odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też: Tłusty czwartek 2014. Przepis na pączki z konfiturą malinową