Pączki hiszpańskie są znane pod wieloma różnymi nazwami. W Polsce mówimy na nie gniazdka. W porównaniu z innymi pączkami są bardzo puszyste, ponieważ robimy je z ciasta parzonego. Przyozdobione lukrem pięknie prezentują się na stole i równie świetnie smakują. Oto jak je zrobić:
Składniki:
Do przygotowania ciasta potrzebujemy 3 jajek, 60g masła, 250ml wody, 150g mąki pszennej oraz szczyptę soli do smaku.
Do zrobienia lukru należy przygotować ok. 150g cukru pudru oraz 3 łyżki rumu.
Nie zapomnij też o papierze do pieczenia i tłuszczu.
Zobacz: Tłusty czwartek 2014 - co to za tradycja? Skąd się wzięło święto i dlaczego jemy akurat pączki?
Jak przygotować?
Papier do pieczenia tniemy na dość duże kwadraty i smarujemy olejem. Wodę gotujemy z masłem i solą. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, mocno wszystko mieszając. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Cały czas wszystko mieszamy, aż masa będzie jednolita. Ciasto przekładamy do misy i czekamy, aż ostygnie. Potem dodajemy jajka i miksujemy wszystko mikserem.
Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskamy na kwadraty papieru, tworząc spore koła. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wykładamy na niego ciastka papierem do góry. Pod wpływem temperatury papier będzie łatwiej odchodził. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy cedzakiem i odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Aby zrobić lukier, rozcieramy cukier puder z rumem i 1 łyżką wody. Gotową masą smarujemy pączki.
Zobacz też: Tłusty czwartek 2014. Jak spalić kalorie po czwartkowym obżarstwie?