Czego potrzebujesz by upiec oponki? Podajemy składniki na około 20 sztuk słodkich pyszności.
Przede wszystkim mąka - 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy wałkowaniu ciasta. Potrzebujesz także 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych oraz szklankę mleka i 3 żółtka. Niezbędne będą także: 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków, pół łyżeczki soli, 60 g masła, 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy lub likieru pomarańczowego, skórka otarta z 1 pomarańczy.
Zobacz: Tłusty czwartek już wkrótce. Zobacz, skąd się wzięło święto łasuchów
Jak przygotować?
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (pamiętajmy, że ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba zrobić rozczyn). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Na sam koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać aż będzie gładkie i miękkie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy. Tradycyjnie jak w przypadku ciast drożdżowych - odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Jeśli ciasto już wyrosło to wyjmujemy je na blat (oprószony mąką) i zaczynamy rozwałkowywać na grubość około 1 cm. Teraz potrzebujemy dwóch szklanek - dużej i małej, żeby wykroić nimi oponki z ciasta!
Odkładamy oponki na blaszkę, gdzie powinny jeszcze trochę podrosnąć.
Smażenie
Pączki smażymy na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut z każdej strony, aż będę różowiutkie.
Pomarańczowy lukier
Pączki najlepiej smakują z lukrem! Żeby zrobić pyszną polewę potrzebujesz: szklanki cukru pudru, 3-4 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz skórki otartej z pomarańczy.
Składniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.