1 kg mąki,
150 g drożdży,
500 ml mleka,
6 jajek,
200 g cukru,
100 g masła,
50 ml oleju,
łyżeczka soli,
250 g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej bądź różanej
Przygotowanie: połączyć drożdże, mleko, cukier, sól. Potem dodać mąkę i jajka, na końcu olej. Ciasto rozwałkować i podzielić na cząstki. Na każdą nich położyć łyżeczkę słodkiego nadzienia i zawinąć. Pozostawić do wyrośnięcia w temp. 20-30 st. C na ok. 20 min. Smażyć w głębokim tłuszczu po 4 minuty z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem. Gotowe!
Przepis na faworki:
500 g mąki pszennej,
5 żółtek,
szczypta soli,
łyżka spirytusu,
szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.
Przygotowanie: wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto, aż stanie się ścisłe. Wałkować cienko i kroić radełkiem na prostokąty. Pośrodku każdego prostokąta zrobić dziurkę i zawijać faworki tak, by jeden koniec wyciętego prostokąta przeszedł przez dziurkę. Smażyć zanurzone w tłuszczu ok. 1 minuty. Przed podaniem można oprószyć faworki cukrem pudrem. Smacznego!