Wiele osób wierzy w to, że eliminując ze swojej diety tłuszcze gwarantują sobie szczupłą sylwetkę. W rzeczywistości to jest ogromny BŁĄD! Tak naprawdę zdrowe tłuszcze, które zawarte są w awokado, ryby, pistacje i pestki dyni pomagają nam w odchudzaniu. Kwasy omega-3 i omega-6 wzmacniają nasz układ odpornościowy, co chroni nas przez infekcjami. To jest szczególnie istotne teraz, w okresie jesienno-zimowym. Tłuszcze roślinne są potrzebne do produkcji różnych enzymów i hormonów, stanowią klucz do wielu przemian metabolicznych. Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego i linolenowego, oraz witamin A, D, E i K. Stanowią również źródło energii niezbędnej do życia organizmu oraz wykonywania codziennych zajęć, pracy zawodowej i aktywności ruchowej. Eliminując je z diety spowodujemy, ze nasz organizm starci witalność i energię przez co częściej będziemy podjadać. Zdrowa dieta odchudzająca powinna mieć w swoim składzie 30 proc. energii pochodzącej z tłuszczu.
Zobacz:Ta kobieta ma 70 lat, a ma ciało jak 20-latka! Poznaj jej sekret
Przeczytaj też:Jak schudnąć w 1 miesiąc? To możliwe!