Sposób na zmniejszenie rachunków podczas gotowania

i

Autor: shutterstock

Sprytny dom

To moja złota zasada podczas gotowania. Dzięki temu oszczędzam na rachunkach, a potrawy gotują się szybciej. Polacy notorycznie o tym zapominają, a to sposób na zmniejszenie rachunków na prąd i gaz

2024-03-14 10:59

Zastanawiałaś się, czy podczas gotowania możesz oszczędzać prąd lub gaz? Polacy notorycznie zapominają o tej złotej zasadzie podczas gotowania, a jest ona niezwykle ważna. Ten sposób na gotowanie pozwala nie tylko zaoszczędzić na rachunkach, ale również sprawia, że przyrządzane potrawy szybciej są gotowe. Od kiedy wprowadziłam tę zasadę na gotowanie w moim domu, to szybko zauważyłam pierwsze efekty. Zacznij tak gotować, a oszczędzisz na rachunkach za prąd i gaz.

Polacy notorycznie o tym zapominają podczas gotowania, a to pozwala zaoszczędzić

Gotowanie to czynność, którą wykonuje każdy z nas. Bez względu na to, czy jesteś mistrzem kuchni i codziennie przyrządzasz wymyślne potrawy, czy może Twoim szczytem umiejętność jest makaron z serem, to z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że niemalże codziennie coś gotujesz. Wiele osób podczas gotowania popełnia podstawowy błąd, który wydłuża czas przygotowania posiłków, a to z kolei wpływa na wysokość rachunków za prąd lub gaz. Zasada jest prostsza, im dłużej gotujesz, tym większe rachunki płacisz. Od kiedy sama zaczęłam zwracać na to uwagę i wprowadziłam tą jedną zmianę, to różnica jest ogromna.

W czym tkwi sekret? To banalnie proste, chodzi o to, by podczas gotowania przykrywać garnek pokrywką. Gotując pod przykryciem nawet o 3 minuty szybciej osiągamy potrzebną temperaturę. Oznacza to, że potrawa gotowa jest zdecydowanie szybciej. Gotując pod przykryciem warto również zmniejszyć płomień, co z kolei chroni przed wykipieniem potrawy. To niewielkie zmiany, które w perspektywie dłuższego czasu mają znaczenie. Naukowcy wyliczyli, że jeżeli wszystkie potrawy będziesz gotować pod przykryciem to w skali roku oszczędzisz nawet 30 proc. za zużyciu gazu.

Jakich potraw nie powinno się gotować pod przykryciem?

Praktycznie wszystkie potrawy można gotować pod przykryciem. Z powodzeniem ugotujesz w ten sposób ziemniaki, makaron oraz ryż. Również wszelkiego rodzaju sosy i gulasze lepiej sporządzać z przykrywką. Wątpliwości pojawią się w przypadku rosołu. Kucharze są zdania, ze rosół powinien być przyrządzany pod przykryciem tylko do momentu gotowania się bulionu. Po tym czasie należy zdjąć przykrywkę. Gotowanie rosołu pod przykryciem przez cały czas może skutkować zmętnieniem zupy. Rosół przyrządzaj na małym ogniu, dzięki temu uzyskasz wyrazisty i głęboki smak.

Zobacz, jak wyczyścić najpopularniejsze rodzaje zabrudzeń!

Od 5 pokoleń drapią pisanki wielkanocne

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki