Prościutkie ciasto niby drożdżowe z owocami - uda się każdemu!

i

Autor: Shutterstock To ciasto uda się każdemu, a polecamy je tym, którzy boją się pieczenia ciast drożdżowych

Palce lizać

To najlepsze ciasto drożdżowe, jakie jadłeś. Receptura mojej babci, która zawsze się udawała. Robi się w godzinę i rozpływa się ustach. Przepis na ciasto drożdżowe babuni

2024-07-30 18:45

Ciasto drożdżowe to najłatwiejszy i najsmaczniejszy domowy wypiek. Dla wielu osób smakiem dzieciństwa jest ciasto drożdżowe na ryżu. Moja babcia zawsze robiła je w wakacje, a my zajadaliśmy się nim całą rodziną. Ciasto drożdżowe na ryżu to prosty przepis, który wychodzi za każdym razem. Sprawdź, jak je zrobić. Spróbuj, a zobaczysz, że ciasto będzie rozpływać się w ustach.

Ciasto drożdżowe na ryżu. Przepis babuni, w którym zakochują się kolejne pokolenia

Tradycyjne ciasto drożdżowe to najczęściej spotykany wypiek. Jest smaczne i łatwe do upieczenia. Jego historia sięga czasów starożytnych. Pszenica, która w starożytności była jednym z dóbr Egiptu stwarzała pole do kuchennych eksperymentówhttps://www.se.pl/styl-zycia/porady/rosol-godny-krola-dodaj-ten-skladnik-do-wywaru-rosol-bedzie-przepyszny-aa-5mbm-Cr2H-yYZt.html. Tak powstały pierwsze wypieki. WXVII niderlandzki uczony Anton Van Leeuwenhoek wykorzystując mikroskop odkrył drożdże. Dzisiaj ciasto drożdżowe to absolutny hit i podstawa niezliczonej liczby przepisów. Dla wielu osób ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa. Moja babcia do tradycyjnego ciasta drożdżowego dodawała ryż. Dzięki temu ciasto staje się bardziej miękkie i przypomina puszysty chleb. Ciasto drożdżowe na ryżu jest dłużej świeże i przez wiele dni smakuje tak samo. Ciasto drożdżowe na ryżu można pałaszować jak klasyczny chleb lub dodać do niego kruszonkę i zajadać się nim na słodko. Aby przygotować ciasto drożdżowe na ryży potrzebujesz: 

  • 1 szklanka umytego ryżu,
  • 3 szklanki wody.
  • 100 ml mleka.
  • 1 łyżka cukru.
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży.
  • sól,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

Jak przygotować ciasto drożdżowe na ryżu? Przepis babuni 

  • Do garnka wsyp ryż i go ugotuj.
  • Przecedzony ryż odstaw do wystygnięcia.
  • Do czystej miski wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i drożdże. 
  • Mleko, cukier i drożdże dodaj do ryżu,
  • Na koniec dodaj mąkę i całość delikatnie wymieszaj.
  • Dolej oliwę. Przykryj miskę ścierką i odstaw całość na 1 godzinę
  • Przełóż ciasto to foremki i piecz w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Quiz od babci Krysi. Na te pytania zna odpowiedź każda gospodyni

Pytanie 1 z 10
Jaka przyprawa najlepiej wywabi tłustą plamę?
Koniec testów elektrycznego busa do Morskiego Oka. Pojawił się niespodziewany problem
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki