Ciasto drożdżowe na ryżu. Przepis babuni, w którym zakochują się kolejne pokolenia
Tradycyjne ciasto drożdżowe to najczęściej spotykany wypiek. Jest smaczne i łatwe do upieczenia. Jego historia sięga czasów starożytnych. Pszenica, która w starożytności była jednym z dóbr Egiptu stwarzała pole do kuchennych eksperymentówhttps://www.se.pl/styl-zycia/porady/rosol-godny-krola-dodaj-ten-skladnik-do-wywaru-rosol-bedzie-przepyszny-aa-5mbm-Cr2H-yYZt.html. Tak powstały pierwsze wypieki. WXVII niderlandzki uczony Anton Van Leeuwenhoek wykorzystując mikroskop odkrył drożdże. Dzisiaj ciasto drożdżowe to absolutny hit i podstawa niezliczonej liczby przepisów. Dla wielu osób ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa. Moja babcia do tradycyjnego ciasta drożdżowego dodawała ryż. Dzięki temu ciasto staje się bardziej miękkie i przypomina puszysty chleb. Ciasto drożdżowe na ryżu jest dłużej świeże i przez wiele dni smakuje tak samo. Ciasto drożdżowe na ryżu można pałaszować jak klasyczny chleb lub dodać do niego kruszonkę i zajadać się nim na słodko. Aby przygotować ciasto drożdżowe na ryży potrzebujesz:
- 1 szklanka umytego ryżu,
- 3 szklanki wody.
- 100 ml mleka.
- 1 łyżka cukru.
- 1 łyżeczka suszonych drożdży.
- sól,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
Jak przygotować ciasto drożdżowe na ryżu? Przepis babuni
- Do garnka wsyp ryż i go ugotuj.
- Przecedzony ryż odstaw do wystygnięcia.
- Do czystej miski wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i drożdże.
- Mleko, cukier i drożdże dodaj do ryżu,
- Na koniec dodaj mąkę i całość delikatnie wymieszaj.
- Dolej oliwę. Przykryj miskę ścierką i odstaw całość na 1 godzinę
- Przełóż ciasto to foremki i piecz w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.