Jak wyczyścić garnek po gotowaniu? Proste i szybkie triki na czysty i lśniący garnek
Gotowanie potrafi być brudzące, zwłaszcza na garnków i patelni. Wystarczy chwila nieuwagi i jedzenie przywiera do naczyń. Jak je potem skutecznie domyć? Istnieją dziesiątki sposób na wyczyszczenie garnka po przywierającym jedzeniu. W przypadku garnków emaliowanych rewelacyjnie poradzi sobie sól. Nasyp ją do garna i odczekaj kilka godzin, a spalenizna i resztki jedzenia odejdą z łatwością. W przypadku garnków miedzianych niektórzy rekomendują ketchup. Przykryj brudną warstwę garna ketchupem i pozostaw na kilkanaście minut. Keczup doskonale namoczy brudne substancje i ułatwi ich odrywanie od ścianki i spodu garnka.
Zobacz także: Ukryta funkcja zmywarki, o której nie przeczytasz w instrukcji. Pomaga perfekcyjnie dosuszyć naczynia
Czyszczenie garnka za pomocą rajstop
Tak, rajstop mogą być przydatne w czyszczeniu garnków. Dzięki swojej porowatej, a jednocześnie delikatnej, powierzchni idealnie sprawdzą się jako domowy zmywak. Namocz je porządnie płynem do naczyń i dokładnie wyszoruj garnek.
Jak wyczyścić garnek przypalony od spodu?
Zdarza się, że garnki przypalą się i ciemnieją od spodu. W takim przypadku przypalony spód posyp solą, sodą oczyszczoną oraz obficie polej płynem do naczyń. Na dnie ułóż papierowy ręcznik i zamocz w occie. Całość pozostaw na 10 minut. Po wszystkim spalenizna powinna odejść wraz z ręcznikiem papierowym.