Sezon na truskawki trwa w najlepsze, jednak te owoce, podobnie jak np. maliny szybko się psują. Dlatego, jeśli chcemy, by zachowały wszystkie właściwości zdrowotne lepiej zjeść je w ciągu jednego dnia po zerwaniu. Kiedy na owocach pojawi się pleśń, lepiej je wyrzucić, bo zamiast cieszyć się zdrowiem, możemy sobie zaszkodzić.
Szara pleśń na truskawkach jest szkodliwa. Dlaczego lepiej nie jeść zepsutych owoców?
Truskawki oraz inne owoce, które zawierają sporo wody, szybko się psują. Niestety wiele osób, zamiast wyrzucić spleśniałe owoce, odkrawa kawałek, a resztę zjada. Niektórym wydaje się także, że jedna spleśniała truskawka nie zaszkodzi pozostałym owocom. Niestety, jak przypomina chemiczka Sylwia Panek, to poważny błąd, który może mieć przykre konsekwencje. Autorka bloga „Mama Chemik” oraz instagramowego profilu @wzdrowymdomu wyjaśnia, że to może się odbić poważnie na naszym zdrowiu.
- „Chciałam Wam przypomnieć, że odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty jest wielkim błędem. Pleśń to grzyby, których niewidoczne gołym okiem zarodniki rozeszły się już na pewno po całości. Strzępki pleśni wytwarzają bardzo niebezpieczne substancje nazywane MYKOTOKSYNAMI, które mogą być przyczyną nie tylko zatrucia, ale też wielu innych chorób. Niektóre z mykotoksyn są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi, mogą również powodować uszkodzenia wątroby i nerek, zmiany hormonalne, alergie oraz zmniejszać odporność” – pisze Sylwia Panek na Instagramie.
Jedna spleśniała truskawka może być powodem do wyrzucenia całego koszyczka
Chemiczka zaznacza, że jeden spleśniały owoc, to jeszcze nie tragedia, jednak jeśli okaże się, że w pojemniku jest ich więcej, lepiej nie zjadać pozostałych.
- „Zazwyczaj wyrzucam też miękkie owoce, które stykały się ze spleśniałym, bo jestem przekonana, że one też zostały już zainfekowane. Resztę zjadam lub przerabiam jak najszybciej, bo jeśli grzyby przeszły dalej, to z każdą kolejną godziną będzie ich w owocach coraz więcej” - tłumaczy Mama Chemik.
ZOBACZ TEŻ: Jak ugotować kalafior? Zastosuj zasadę babci, a będzie pyszny jak nigdy