Anemik wygląda blado i jest osowiały. Właśnie tzw. kredowa cera oraz brak energii to główne objawy tej choroby. Do innych należą też m.in. uczucie przemęczenia, duszność, kołatanie serca (zwłaszcza podczas wysiłku), sucha skóra czy wypadanie włosów. Aby poradzić sobie z anemią trzeba jeść potrawy bogate w żelazo, czyli ryby, mięso (przede wszystkim podroby, wątrobę i nerki), żółtka jaj i zielone warzywa. Warto też pić specjalne domowe nalewki, które działają krwiotwórczo, dodają siły i energii. Nalewki dzięki zawartości alkoholu działają mocniej niż preparaty na bazie wody np. napary.
Nalewka z krwawnika i rumianku
Krwawnik jest szczególnie polecany przy anemii i chorobach kobiecych, reguluje cykl miesiączkowy.
Po szklance suszonego rumianku i krwawnika zalać ½ litra wódki. Odstawić na 2 tygodnie, każdego dnia potrząsać słoikiem. Po tym czasie przecedzić, dokładnie odcisnąć ziele. Do szklanki letniej (nie gorącej !) wody dodać 100 ml miodu i wlać do alkoholu. Wymieszać, odstawić na tydzień. Pić 3 razy dziennie po 10 -15 ml.
Nalewka z miodu gryczanego
Miód gryczany ma dużo żelaza, poprawia poziom hemoglobiny i wzmacnia organizm.
100 g miodu gryczanego rozpuść w szklance ciepłej, przegotowanej wody. Dodać ½ l spirytusu. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie, każdego dnia potrząsać butelką. Pić na noc 25 ml.
Zobacz też: Nalewka z kasztanów – leczniczy trunek