Zwykle nie jest groźna i szybko mija. Zdarza się jednak, że czkawka nie chce się skończyć albo bardzo często nawraca. W takich przypadkach jej przyczyną mogą być schorzenia ogólnoustrojowe.
Czkawka to bardzo częsta i kłopotliwa przypadłość. Warto wiedzieć, co ją powoduje. Dzięki temu łatwiej będzie ci ją opanować.
Przepona się kurczy
Czkawka to mimowolny skurcz przepony, który powoduje wdech, nagle przerwany zamknięciem głośni. To objawia się charakterystycznym dźwiękiem i niekiedy wstrząsami klatki piersiowej.
Najczęstsze przyczyny czkawki to:
spożywanie bardzo zimnych lub zbyt suchych pokarmów
łapczywe jedzenie, połączone z połykaniem dużej ilości powietrza
nadużycie alkoholu
przemęczenie
długotrwały śmiech
Uporczywa czkawka może się również pojawić przy nadpobudliwości nerwowej, w stanach chorobowych przewodu pokarmowego, w przebiegu chorób układu oddechowego, ośrodkowego układu nerwowego, przy zatruciach i zakażeniach organizmu. I właśnie taka czkawka towarzysząca innym chorobom wymaga leczenia.
Jak ją opanować
Połknij, bez popijania, łyżeczkę cukru (to zmodyfikuje impulsy nerwowe w jamie ustnej).
Na kilka sekund wstrzymaj oddech, przełknij 2-3 razy ślinę, a następnie zrób głęboki wdech.
Oddychaj do papierowej torebki, którą musisz trzymać przy ustach, by móc wykonać 10 razy bardzo silny wdech i wydech.
Wypij szklankę wody, dotykając ustami górnego brzegu naczynia.
Uciskaj kilka razy klatkę piersiową przy jednoczesnym podciąganiu kolan do góry i pochylaniu się do przodu.
Zjedz kilka kęsów suchego chleba.
Ssij kawałek cytryny. Podobno jest to bardzo szybko działający sposób, gdy cytrynę skropi się jakąś gorzką nalewką...
Wypij szklankę letniej, przegotowanej wody.
Wypłucz gardło ciepłą wodą.
Nie daj się czkawce
A jeśli masz skłonność do czkawki, a nie jest to spowodowane żadnym schorzeniem ogólnoustrojowym:
lnie spiesz się podczas spożywania posiłków, staraj się jadać regularnie,
lunikaj silnych, nagłych stresów,
lnie lekceważ nawet drobnych infekcji, zawsze staraj się je wyleczyć do końca.