Sól kwasu benzoesowego, czyli benzoesan sodu to bardzo popularny konserwant, znajdziemy w przetworach owocowych, warzywnych, konserwach rybnych, marynatach, serach, majonezach, napojach gazowanych.
Według badań naukowych związek ten może działać toksycznie i sprzyjać tworzeniu się komórek nowotworowych. Ale to nie wszystkie negatywne skutki jego spożywania. Benzoesan sodu działa drażniąco na śluzówkę żołądka, więc u osób nadwrażliwych, np. z chorobą wrzodową może wywoływać dolegliwości bólowe. Związek ten w połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen. Szczególnie ma to znaczenie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę oraz dzieci. Benzoesan sodu często wywołuje reakcję alergiczną, która może objawiać się pieczeniem warg, czy wymiotami.
Zobacz też: To 3 NAJGORSZE fryzury dla kobiet po 40-tce. W nich wyglądasz 10 lat starzej!
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj