Grill piknik kiełbaski mięso

i

Autor: Piotr Gajek

Uważaj! Przez mięso z grilla możesz zachorować na raka!

2015-04-20 14:00

Niektórym ciężko wyobrazić sobie obiad bez pysznego mięska. Do tego na zewnątrz robi się coraz cieplej, więc niedługo rozpocznie się sezon na kiełbaski z grilla. Niestety, musisz uważać na to, jakie jesz mięso! Przez jego niektóre rodzaje możesz zachorować na raka. Do tego musisz uważać, by nie przypalić mięsa na grillu. Przez to też możesz mieć nowotwór.

Mięso z grilla może być bardzo zdrowe, ale może być też niebezpieczne! Wszystko zależy od tego, jakie mięso na grilla wybierzesz. Jeśli przygotowujesz się do sezonu grillowego, to zwracaj uwagę na etykiety mięsa, które kupujesz. Nie patrz na cenę, bo przecież zdrowie twoje i twoich najbliższych jest najważniejsze. Właśnie dlatego nie kupuj mięs z dodatkiem azotanu i azytonu sodu (poznasz je po sztucznym czerwonym kolorze). Dlaczego to mięso jest niebezpieczne? Przez obróbkę termiczną powyżej 200 stopni Celsjusza w mięsie z takimi dodatkami powstają groźne i rakotwórcze substancje. Do tego w czasie grillowania trzeba uważać, żeby nie przypalić mięsa. Przypalenie powoduje powstawanie substancji WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. WWA może uszkodzić komórki i przyczynić się do przyspieszonego procesu starzenia się organizmu. Grillowanie może być świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu, ale przede wszystkim trzeba mieć na uwadze bezpieczeństwo.

Zobacz: Jak przyrządzać ryby? Grilluj, piecz i gotuj zamiast smażyć!

Przeczytaj też: Szok! Sprzedawał dopalacze z trutki na szczury i rozpałki do grilla

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki