Tych akcesoriów kuchennych pod żadnym pozorem nie używaj! Są niebezpieczne
Plastikowe łyżki, łopatki do smażenia czy trzepaczki można znaleźć w tysiącach polskich domów. Tego rodzaju akcesoria kuchenne są nie tylko trwałe, ale i tanie. Jednak jak się okazuje są również bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z najnowszych badań naukowców wynika, że wiele plastikowych produktów zawiera szkodliwe substancje, które mogą przenikać do jedzenia. Zawarte w nich toksyczne związki mogą powodować wiele chorób, takich jak choroby tarczycy, wątroby, prowadzić do niepłodności oraz zwiększać ryzyko nowotworów. O ich szkodliwym wpływie na organizm pisze także na Instagramie Sylwia Panek, czyli mama.chemik. - A czarnych nylonowych akcesoriów kuchennych mogą migrować do Waszej żywności pierwszorzędowe aminy aromatyczne. Naukowcy w swoich badaniach wykryli w żywności metylenodianilinę w ilościach nawet 2000 razy przekraczających dopuszczalne - czytamy w jej wpisie.
Zobacz także: Sekretny horoskop dla kobiet po 50-tce. Astrologiczne rady, które sprawią, że Twój znak zodiaku na nowo odkryje swą dojrzałość
Do tematu odniosło się już wiele osób i cześć z nich podkreśliła, że wciąż za mało mówi się o potencjalnie szkodliwym wpływie plastiku na żywność i nasze zdrowie. - Bardzo ważny post ? Jako dietetyczka, pracując z pacjentkami z zaburzeniami hormonalnymi, endometdiozą, bolesnymi miesiączkami, przygotowującymi się do ciąży zawsze zachęcam do maksymalnego ograniczania plastiku w kontakcie z żywnością, ale też niedotykania paragonów, picia ze szklanej/metalowej butelki, używania podpasek ekologicznych (a przynajmniej rezygnacji z tych zapachowych) czy stopniowej wymiany kosmetyków i środków czystości na naturalne. Niestety wiedza w Polsce na temat wszechobecności ksenoestrogenów zaburzających nasz układ hormonalny i wpływających na rozwój płodu jest bardzo mała - skomentowała post mamy.chemik jedna z obserwatorek.