W upalne dni kobiety w ciąży muszą uważać nie tylko na siebie, ale i na dziecko. Właśnie dlatego muszą chronić się przed ostrymi promieniami słonecznymi i unikać przegrzania organizmu, żeby nie nabawić się udaru cieplnego, który jest groźny dla płodu. Podstawą jest też przyjmowanie dużych ilości płynów (najlepiej wody) oraz spożywanie pokarmów bogatych w potas. Zapobiegnie to odwodnieniu oraz zminimalizuje ryzyko powstawania obrzęków. Ciężarne kobiety powinny jeść też dużo warzyw i owoców, zawierających witaminę C, B oraz minerały. Istotne jest także przyjmowanie magnezu, którego niedobór powoduje skurcze. Przyszłym mamom zalecane jest też ograniczenie soli i produktów zawierających chlorek sodu.
Zobacz: Gorączka w upał? To może być PRZEGRZANIE organizmu lub UDAR cieplny!
Przeczytaj też: Makijaż spływa ci z twarzy przez upały? Przeczytaj, jak się malować latem