Rzeżucha ma niezwykłe właściwości lecznicze i jest źródłem wielu witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi witaminy takie, jak: A1, B1, B2, C, E, K i PP. Oprócz tego zawiera też sole mineralne, olejki eteryczne, chrom, jod, magnez, fosfor, wapń, magnez, siarkę czy żelazo. Jest doskonała do leczenia tradziku, pomaga też osobom, które cierpią na anemię, cukrzycę, reumatyzm, chorobę wieńcową czy cierpią na kłopoty z krążeniem. Rzeżucha jest idealna do kanapek, sałatek, surówek, zup czy sosów. Właśnie dlatego warto po nią sięgać w Wielkanoc, gdy w większości polskich domów praktykuje się tradycyję jej sadzenia na czas świąt.
Zobacz: Jak ozdobić KOSZYCZEK WIELKANOCNY? Zobacz pomysły na dekoracje święconki!
Przeczytaj też: Dlaczego warto jeść jajka w Wielkanoc?