Dziewięć miesięcy, podczas których kształtuje się nowy człowiek ma gigantyczny wpływ na jego życie. Brytyjski naukowiec, profesor David Barker opublikował swoje badania, w których głosi, że sposób odżywiania matki podczas ciąży ma duże znaczenie na to, jakim zdrowiem będzie cieszyło się jej dziecko.
Ważny rozwój w łonie matki
W trakcie 9 miesięcy rozwoju dziecka w łonie matki narządy dziecka dojrzewają w różnej kolejności. Po urodzeniu rozwijają się jeszcze tylko mózg, system odpornościowy i wątroba. Jeżeli któryś z organów w czasie ciąży nie zdążył dojrzeć jak należy, w życiu pojawią się problemy z nim związne. Narządy dojrzewają kolejno, mają ustalony priorytet. Przykładem mogą być nerki, które u dziecka rozwijają się w pełni ok. 36. tygodnia ciąży, czyli prawie na samym końcu. To dlatego, że przez cały okres dojrzewania pozostałych narządów to nerki matki pracują podwójnie i wspomagają dziecko. Jeśli u dziecka nie zdążą się one dostatecznie rozwinąć - później mogą pracować nieprawidłowo.
Dlatego tak ważne jest zdrowe odżywianie się kobiet w czasie ciąży.
Waga dziecka zaraz po urodzeniu świadczy o tym jak odżywiała się matka podczas ciąży. Im więcej waży noworodek tym lepiej.
Wiele chorób przewlekłych przekazywanych jest w genach z pokolenia na poklenie. Jednak prof. David Barker sugeruje, że wielu z nich możnaby uniknąć starając się jak najlepiej dbać o siebie w czasie ciąży, a nawet przed nią. Kobiety, które planują dziecko powinny wiele wcześniej zacząć się zdrowo odżywiać.