Pasteryzacja zatrzymuje rozwój bakterii i daje krótki termin ważności. Wykonuje się ją w ok. 90 stopniach Celsjusza. Mleko możemy spożyć maksymalnie przez 14 dni. Trafia ono do butelek. Mleko, które trafia do kartonu przechodzi również sterylizację. Ta zabija wszelkie bakterie. Taka procedura przedłuża ważność mleka nawet o kilka miesięcy! Ważność spożycia obowiązuje jedynie do otwarcia mleka. Po otwarciu należy je spożyć najpóźniej w przeciągu 48 godzin. Który rodzaj mleka jest lepszy? W kartonie, butelce, a może w woreczku? Mleko w woreczku może stać jedynie kilka dni. Nie oznacza to, że jest najbardziej wartościowe. Podczas wyboru mleka, bez względu na to w jakim jest opakowaniu, należy pamiętać, że mleko UTH, dopóki go nie otworzymy może stać nawet kilka miesięcy. Nie oznacza to, że jest mniej zdrowe. Po prostu przeszło proces sterylizacji i wszystkie bakterie zostały unieszkodliwione. Natomiast mleko, które jest jedynie pasteryzowane (najczęściej pakowane w butelkę bądź woreczek) przechodzi jedynie proces sterylizacji, więc warto je przegotować po otworzeniu.
Zobacz też:Chcesz długo żyć? Sprawdź, jakie WARZYWO ci w tym pomoże!
Przeczytaj też:Cukier biały, brązowy czy trzcinowy - który wybrać?