Buraki

i

Autor: Getty Images Zawierają betaninę, która wspomaga produkcję żółci i działanie oczyszczające wątroby.

Warzywa i owoce, które oczyszczają tętnice i chronią przed zawałem

Ponad 50 proc. zgonów rocznie dotyczy schorzeń układu sercowo-naczyniowego, co 9 minut ktoś umiera na niewydolność serca. Wizyty u lekarza i tabletki to jedno, ale o swoje serce i tętnice można zadbać w domu.

Przyczyną zawału serca jest nieprawidłowa dieta, brak ruchu czy palenie papierosów. Nie jest jednak łatwo zmienić pewne nawyki, ale można zastanowić się, jak powinien wyglądać nasz talerz. A powinien być tłusty. Jak wynika z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, spożywanie łososia raz czy dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej aż o 36 proc. Łosoś ma wiele zdrowych tłuszczy, podobnie jak orzechy. Nie tylko sprawdzą się przy obniżeniu cholesterolu i obniżeniu ryzyka wystąpienia chorób serca, ale też przeciwdziałają cukrzycy. Warto wzbogacić dania o oliwę z oliwek czy siemię lniane. Aby obniżyć cholesterol i utrzymać tętnice w dobrym stanie warto sięgnąć też po czosnek, buraki, jarmuż czy kaszę gryczaną. Świetne są suszone morele, owoce jagodowe albo nasze rodzime: aronia i jabłka. Miedzy posiłkami warto pić zieloną herbatę.

Czytaj także: Bluszczyk kurdybanek. Uzdrawiająca siła małej roślinki

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki