Przyczyną zawału serca jest nieprawidłowa dieta, brak ruchu czy palenie papierosów. Nie jest jednak łatwo zmienić pewne nawyki, ale można zastanowić się, jak powinien wyglądać nasz talerz. A powinien być tłusty. Jak wynika z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, spożywanie łososia raz czy dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej aż o 36 proc. Łosoś ma wiele zdrowych tłuszczy, podobnie jak orzechy. Nie tylko sprawdzą się przy obniżeniu cholesterolu i obniżeniu ryzyka wystąpienia chorób serca, ale też przeciwdziałają cukrzycy. Warto wzbogacić dania o oliwę z oliwek czy siemię lniane. Aby obniżyć cholesterol i utrzymać tętnice w dobrym stanie warto sięgnąć też po czosnek, buraki, jarmuż czy kaszę gryczaną. Świetne są suszone morele, owoce jagodowe albo nasze rodzime: aronia i jabłka. Miedzy posiłkami warto pić zieloną herbatę.
Czytaj także: Bluszczyk kurdybanek. Uzdrawiająca siła małej roślinki