Zima to czas niezbyt sprzyjający spożywaniu przez nas owoców i warzyw. A to ze względu na fakt, że o tej porze roku są one uprawiane w sztucznych warunkach i niestety negatywnie wpływa to zarówno na ich wartości odżywczej, jak i smaku. Pomidory są importowane z zagranicy, a tam rosły one nie w ziemi, a w wełnie mineralnej, czyli macie z nitek mineralnych, nasączanej wodą i nawozami. Ogórki, kiwi i cytrusy doskonale sprawdzają się w upalne dni i przyjemnie schładzają organizm. Jednak w zimie te właściwości raczej nie sa nam potrzebne. Szpinak jest jednym z najbardziej skażonych pestycydami warzyw. Ma wysoką zawartość kadmu - toksycznego związku uszkadzającego nerki, zaburzającego czynności układu krążenia oraz przyczyniającego się do powstawania anemii i osteoporozy. Truskawki także radzimy sobie odpuścić w zimie. Hodowcy zabezpieczają je za pomocą pestycydów i środków grzybobójczych.
Zobacz: Dieta raw food - co to jest i na czym polega? Kto może ją stosować?
Przeczytaj też: Przepis na przepyszne pikantne GUACAMOLE