Jak przygotować grzejnik do sezonu grzewczego? Zrób to teraz, a potem sobie podziękujesz
Wrzesień to miesiąc, w którym zmienia się pogoda. Jest coraz więcej chłodnych i deszczowych dni. To również czas, gdy powoli przygotowujemy się do nadchodzącego sezonu grzewczego. Wbrew obiegowej opinii kaloryfery powinno się odpowiednio przygotować na grzanie. Najważniejszą rzeczą, jaką musisz zrobić jest ich włączenie i ustawianie na maksymalny poziom grzania. W ten sposób unikniesz ryzyka zapowietrzenia się grzejnika. Gdy tylko rozpocznie się sezon grzewczy kaloryfer powinien być ustawiony na najwyższej mocy.
Kolejnym bardzo ważnym krokiem w przygotowaniu grzejnika na sezon jest jego wyczyszczenie. Brudny i zakurzony kaloryfer jest mniej wydajny. Najłatwiej jest wyczyścić kaloryfer żeberkowy. Wystarczy go dokładnie przetrzesz wilgotną ściereczką. Aby wyczyścić przestrzeń pomiędzy żebrami można użyć szczotki do kurzu lub specjalnej nakładki na odkurzacz.
Czyszczenie grzejnika panelowego
Nieco trudniej jest doczyścić kaloryfer panelowy. W internecie można znaleźć szybko sposób na czyszczenie tego rodzaju grzejnika. Wpierw należy odkręcić górną osłonkę i dostać się do wnętrza. Następnie delikatnie wlać tam wodę wymieszaną z płynem do naczyń. Pod grzejnik warto postawić miskę, aby wylewająca się woda nie zaczęła kapać na podłogę. W ten sposób szybko i bez wysiłku wyczyścisz grzejnik panelowy.
Pamiętaj, że kaloryfery należy dokładnie wyczyścić przed rozpoczęciem się sezonu grzewczego.