Zastanawiasz się, jak rozpoznać świeżość jajek, które chcesz podać na wielkanocny stół? Nic trudnego! Wystarczy włożyć jajka do naczynia z osoloną wodą. Jajko świeże opadnie na dno pojemnika, jajko nieświeże będzie pływało na powierzchni wody. Dzieje się tak ponieważ jajko, które jest już długo przechowywane, traci wodę, a zwiększa się w nim ilość powietrza. A jak powinno wyglądać świeże jajko już po rozbiciu? Żółtko jajka powinno mieć zwartą strukturę i wyglądać na jędrne. Ważne jest też to, by przy rozbijaniu skorupka zbyt nie popekała, inaczej jej małe odłamki wymieszają się z jajkiem. Żółtko nieświeżego jaja jest płynne i nie ma zwartej struktury. Pamiętaj, że jeśli zakupione przez ciebie jajka okażą się nieświeże, to masz prawo do reklamacji!
Zobacz: Przepisy na Wielkanoc od Magdy Gessler
Przeczytaj też: Przepisy na Wielkanoc: oto dietetyczne desery według Ewy Chodakowskiej