Ciasto czekoladowe
SKŁADNIKI: 225g margaryny Palma; 100g gorzkiej czekolady; 150ml wody(opcjonalnie); 300g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 275g cukru trzcinowego; 150ml kwaśnej śmietany; 2 jajka
Polewa: 200g gorzkiej czekolady; 6 łyżek wody; 3 łyżki śmietanki 18%; łyżka margaryny Palma
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Prostokątną lub okrągłą formę do ciasta smarujemy cienko margaryną Palmą i wykładamy papierem do pieczenia. W rondelku na małym ogniu topimy margarynę Palmę z Murzynkiem wraz z czekoladą ,od czasu do czasu mieszając. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Całość mieszamy i dodajemy gorącą masę czekoladową. Ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę i jajka. Ponownie łączymy wszystkie składniki. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy ok.150 ml wody. Przekładamy do przygotowanej wcześnie formy i pieczemy ok.45 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. Gotowe i ostudzone ciasto dekorujemy polewą. Aby ją przygotować, w małym rondelku topimy czekoladę z wodą. Dolewamy śmietanę, mieszamy i ściągamy z ognia. Dodajemy schłodzoną margarynę Palmę. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Teraz pozostaje nam tylko równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta.
Zobacz: Przepisy na łatwe i smaczne babki wielkanocne
Mazurek pomarańczowo-migdałowy
SKŁADNIKI: Składniki na kruchy spód: 400g mąki pszennej; 250g margaryny Palmy; 80g cukru pudru; 3 żółtka; Szczypta soli i ewentualnie odrobina zimnej wody
Składniki na wierzch mazurka: Słoik 350 g gotowej konfitury z pomarańczy lub zrobionej samodzielnie; 2 średnie pomarańcze; Szklanka cukru; 100 ml wody
Pół opakowania blanszowanych migdałów;
Do dekoracji: można używać żurawiny; pistacji; orzechów laskowych;
Składniki na konfiturę pomarańczową: Pół kilograma pomarańczy; 750 g cukru; Płaska łyżeczka cynamonu; Kilka goździków; odrobina wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na ciasto szybko zagniatamy i lekko rozwałkowujemy między kawałkami folii spożywczej, lub papieru dopieczenia. Wstawiamy do lodówki na godzinę, lub do zamrażarki na 20 minut. Włączamy piekarnik na 170 stopni. Blaszkę smarujemy margaryną Palma i posypujemy mąką, lub bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki, a resztę ciasta odcinamy nożem. Pozostałe skrawki ciasta możemy rozwałkować w papierze na cienki, długi prostokąt, wykroić paski, skręcić delikatnie po 2 i ozdobić brzegi. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Wierzch; Chipsy z pomarańczy : parzymy pomarańcze wrzątkiem i kroimy je na cienkie plasterki. Wkładamy do garnka z cukrem i kandyzujemy pół godziny. Wyciągamy i studzimy. Konfitura: pomarańcze obieramy tak, aby nie została zewnętrzna skórka. Pokrojone pomarańcze wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu pół godziny. Dodajemy cukier, cynamon , goździki i inne lubiane przyprawy. Trzymamy na małym ogniu jeszcze około pół godziny do 40 minut. Możemy do pomarańczy na początku dodać sparzoną skórkę, pozbawioną białych części. Wystudzone ciasto smarujemy konfiturą, dekorujemy plastrami kandyzowanej pomarańczy, migdałami suszonymi śliwkami, żurawiną lub innymi ulubionymi owocami.
Babka z serkiem mascarpone w polewie czekoladowo-migdałowej
SKŁADNIKI: na ciasto: 20 dag margaryny, 10 dag serka mascarpone, 1 niepełna szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, szczypta soli, 5 jajek, aromat migdałowy, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 dag płatków migdałowych, 50 ml mleka
Składniki na ciasto ciemne: 25 ml mleka, 5 dag cukru, 2 łyżeczki kakao
Składniki na polewę: 1/2 kostki margaryny, szklanka cukru, 3 łyżki wody, 3 łyżki mleka, 2 łyżki kakao, aromat migdałowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Utrzyj margarynę z serkiem mascarpone. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj jajka i aromat migdałowy. Następnie dodawaj mleko i mąkę, wymieszaną z płatkami migdałowymi i proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj. 2/3 masy przelej do formy do pieczenia. Do pozostałej części ciasta dodaj kakao, cukier i mleko. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Obie warstwy rozmieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Piecz przez godzinę w temp. 175 stopni. W międzyczasie zrób polewę. Rozpuść margarynę na małym ogniu. Dodaj cukier, wodę oraz mleko. Gotuj na małym ogniu, aż rozpuści się cukier i masa uzyska jednolitą konsystencję. Po przestudzeniu dodaj aromat migdałowy. Polej polewą upieczoną babkę i udekoruj płatkami migdałowymi.