W tym roku Święta Wielkanocne przypadają na 16-17 kwietnia. Choć zostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz zaplanować kilka rzeczy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Oprócz obowiązkowego koszyczka ze święconką nie możesz zapomnieć o pisankach. Zdecydowanie to one sprawiają najwięcej radości dzieciom i zostawiają duże pole do popisu tym utalentowanym plastycznie.
Oczywiście jest wiele sposobów na przygotowanie kolorowych jajek. My stawiamy na naturalne barwniki, dzięki którym możesz uzyskać naprawdę ciekawe kolory. Aby zrobić naturalne barwniki, będziesz potrzebować:
Czerwoną kapustę - z niej uzyskamy kolor niebieski
Buraki - z nich uzyskamy kolor czerwony
Szpinak - zabarwi jajka na zielono
Mocną kawę lub herbatę - kolor brązowy
Kurkumę - z niej uzyskamy kolor żółty
Czerwoną cebulę - kolor oliwkowy
Soku z winogron - kolor fioletowy
Każdy składnik umieść w garnku i zalej wodą, a następnie gotuj przez 10 minut. Gdy woda trochę przestygnie, włóż do garnka ugotowanej jajka na twardo, wtedy nie popękają. Możesz je jeszcze chwilę pogotować. Aby kolor był intensywniejszy i trwalszy dodaj 2 łyżki octu, do każdego garnka.
Zobacz: Wielkanoc 2017: tak pojedzie komunikacja miejska w Warszawie