Pasztet podaje się zazwyczaj z zimnym sosem. W zależności czy jest to pasztet mięsny, rybny czy warzywny sosy stosuje się sosy według upodobania. Sosy mogą być słodkie owocowe, pikantne lub orzeźwiające, na bazie śmietany. Sosy są proste i szybkie w przygotowaniu, a mogą odmienić smak zwykłego pasztetu. Podajemy kilka przepisów na sosy do pasztetów.
Sos z żurawiny
Składniki
- dżem z żurawiny
- 1 łyżka octu winnego
- ostra papryczka chili
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Papryczkę drobno posiekać i dodać do konfitury. Wymieszać i dodać ocet i cukier. Doprawić.
Sos tatarski
Składniki
- 1-2 ogórki korniszone
- 1 szkl. majonezu
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- kilka marynowanych grzybów
- niewielki pęczek koperku i szczypiorku
- sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i posiekać drobno. Ogórki i grzyby posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekane jajka, grzyby i ogórki. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić.
Sos z chrzanu
Składniki
- 1/2 słoiczka chrzanu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- sok i otarta skórka z cytryny
Chrzan wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Wymieszać.