WIELKANOC. Jak przygotować SOSY DO PASZTETÓW?

2014-04-01 18:06

Pasztet to idealna potrawa na świąteczny stół. Nieważne, czy będzie zrobiony z mięsa, warzyw czy ryb; ważne, by podać go z odpowiednim sosem, z którym będzie smakował jeszcze lepiej.

Pasztet podaje się zazwyczaj z zimnym sosem. W zależności czy jest to pasztet mięsny, rybny czy warzywny sosy stosuje się sosy według upodobania. Sosy mogą być słodkie owocowe, pikantne lub orzeźwiające, na bazie śmietany. Sosy są proste i szybkie w przygotowaniu, a mogą odmienić smak zwykłego pasztetu. Podajemy kilka przepisów na sosy do pasztetów.

Sos z żurawiny

Składniki

  • dżem z żurawiny
  • 1 łyżka octu winnego
  • ostra papryczka chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Papryczkę drobno posiekać i dodać do konfitury. Wymieszać i dodać ocet i cukier. Doprawić.

Sos tatarski

Składniki

  • 1-2 ogórki korniszone
  • 1 szkl. majonezu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • kilka marynowanych grzybów
  • niewielki pęczek koperku i szczypiorku
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i posiekać drobno. Ogórki i grzyby posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekane jajka, grzyby i ogórki. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić.

Sos z chrzanu

Składniki

  • 1/2 słoiczka chrzanu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok i otarta skórka z cytryny

Chrzan wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Wymieszać.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają