Żurek na białej kiełbasie

i

Autor: ARCHIWUM

Wielkanoc: Przepis na tradycyjny żurek z białą kiełbasą, chrzanem i jajkiem

2016-03-24 11:00

Jedną z potraw, która kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi jest tradycyjny żurek. Najsmaczniejszy jest oczywiście ten przygotowany na samodzielnie zrobionym zakwasie. Ta potrawa jest wręcz nierozłączna z białą kiełbasą, jajkiem i chrzanem. Sprawdźcie nasz przepis.

Z pewnością na twoim stole w najbliższe święta znajdzie się kilka potraw, które są uważane wręcz za tradycję Wielkanocy. Jedną z nich jest żurek. Najlepszy to ten, który przygotujesz na domowym zakwasie i dodasz do niego białą kiełbasę, chrzan i jajka. Przedstawiamy nasz przepis na ten żurek.

Do zakwasu potrzebujesz:
- 3/4 szklanki mąki żytniej
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
- 1 gruba kromka razowca

Składniki na żurek:
- 300 g białej kiełbasy
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 150 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- sól, pieprz czarny mielony
W wodzie zagotuj białą kiełbasę. Po 15 minutach wyjmij ją, a wywar gotuj kolejne 25 minut. Następnie dodaj zakwas przecedzony przez sito, chrzan, czosnek, majeranek, pokrojoną kiełbasę, pieprz i sól. Gotuj jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną.

Zobacz: Wielkanoc 2016. Jak rozróżnić jaja świeże od nieświeżych? Przeczytaj nasz PORADNIK

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki