BEZGLUTENOWE USZKA
Najpierw przygotuj ciasto:
1 szklanka mai bezglutenowej (pierogowa lub uniwersalna)
1 żółtko lub 1 łyżka oleju
ok. 1 szklanka bardo gorącej wody
sól
Jak przygotować? Otóż najpierw należy wsypać bezglutenową mąkę do miski, dodać szczyptę soli, wlać 1 szklankę bardzo gorącej wody i olej. Wymieszać mąkę z wodą, starając się rozcierać łyżką powstające grudki. Jeśli potrzeba, dolewać stopniowo po łyżce wody.
Odpowiedniakonsystencja ciasta to taka, że z łatwością możemy zrobić palcem dołek w cieście. Gotowe? Teraz przykrywamy miskę ściereczką, żeby ciasto nie obeschło i odstawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia.
A potem farsz:
6 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek
1 duża cebula
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na 15-20 minut w niedużej ilości wody. Gotujemy je tak, aby pozostało niewiele wywaru (woda powinna odparować lub możemy wykorzystać wywar do barszczu). Obraną cebulę należy pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju na jasno złoty kolor. Grzyby posiekać na małe kawałeczki lub najlepiej przepuścić przez maszynę do mięsa. Doprawić do smaku.
Jak robić uszka?
Rozwałkowany płat ciasta należy pociąć na kwadraty 4×4 cm. Na każdy kwadracik nakładać łyżeczką farsz. Kwadraciki składać po przekątnej, zlepiając brzegi, a następnie zlepić razem dwa przeciwległe roki.
Uszka wrzucać na posolony wrzątek i gotować powoli, bez przykrycia. Wyjmować, gdy wypłyną na wierzch – gotują się szybko.
BEZGLUTENOWE PASZTECIKI
Aby przygotować około 10-12 krokietów potrzebujesz:
Ciasto:
2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki: ryżowej i z amarantusa
ok. 6 szklanek mleka 2%
4-5 łyżek oliwy (do smażenia)
5-6 jajek
szczypta soli
Farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych (np. borowików)
przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, pieprz i sól do smaku
1 biała cebula
oliwa z oliwek do smażenia
bulion warzywny
Przygotowanie ciasta:
Najpierw roztrzep w misce jajka, następnie wlej mleko, a dopiero na końcu wsyp bezglutenową mąkę. Aby ciasto było bardziej puszyste, można 1-2 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną. Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku. A teraz smaż je tak jak smażysz naleśniki!
Przygotowanie farszu:
Zacznij od tego, że na kilka godzin przed przygotowaniem farszu zalejesz suszone grzyby szklanką wrzątku i pozostawisz do wystygnięcia.
Gotowa na przygotowanie farszu? To zaczynamy! Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, wrzuć do garnka pokrojone grzyby. Kapustę również lekko posiekaj i dodaj do cebuli i grzybów. Następnie całość zalej wodą po suszonych grzybach. Potem dodaj liście laurowe, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem. Na koniec całość zalej bulionem warzywnym (do wysokości kapusty) i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Jak zawinąć krociekia-pasztecika?
Na środek usmażonego naleśnika połóż farsz i go rozsmaruj. Jak zwinąć krokiety? Najpierw zawiń do góry dolną część naleśnika. Tak samo postąp z bocznymi częściami, a następnie całość zawiń w rulonik. Zwinięte krokiety obtocz w ubitym jajku i bezglutenowej bułce tartej (lub mące albo kaszce kukurydzianej) i usmaż na patelni na złoty kolor. Paszteciki palce lizać!