Składniki:
3 płaty śledzia solonego
2 cebule
½ l śmietany
4 ziemniaki
Zalewa:
3 szklanki wrzątku
½ szklanki octu
10 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
3 lście laurowe
sól
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę z przyprawami, pod koniec wlewając ocet. Wystudź wywar.
2. Śledzie pokrój na małe kawałki i przełóż do zamykanego naczynia.
3. Cebule pokrój w piórka, sparzy wrzątkiem, wystudź i dodaj do śledzi. Wszystko zalej marynatą, przykryj i wstawić do lodówki na 12 godzin.
4. Po tym czasie przelej wszystko do garnka, dolewając jogurt połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj.
5. Na środku talerza ułóż kawałki ziemniaka i udekoruj koperkiem.
Zobacz też: Przepis na ZUPĘ RYBNĄ Anny Starmach. Prosta i zdrowa!