Wigilia 2014. Zupa ŚLEDZIOWA Ewy Wachowicz. Spróbuj koniecznie!

2014-12-18 15:21

Śledzie nadają się tylko na sałatkę? Nic bardziej mylnego! Spróbuj zrobić z nich... zupę! Święta to świetna okazja, żeby wypróbować przepis Ewy Wachowicz na zupę śledziową!

Składniki:

3 płaty śledzia solonego
2 cebule
½ l śmietany
4 ziemniaki
Zalewa:
3 szklanki wrzątku
½ szklanki octu
10 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
3 lście laurowe
sól

Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę z przyprawami, pod koniec wlewając ocet. Wystudź wywar.

2. Śledzie pokrój na małe kawałki i przełóż do zamykanego naczynia.

3. Cebule pokrój w piórka, sparzy wrzątkiem, wystudź i dodaj do śledzi. Wszystko zalej marynatą, przykryj i wstawić do lodówki na 12 godzin.

4. Po tym czasie przelej wszystko do garnka, dolewając jogurt połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj.

5. Na środku talerza ułóż kawałki ziemniaka i udekoruj koperkiem.

Zobacz też: Przepis na ZUPĘ RYBNĄ Anny Starmach. Prosta i zdrowa!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki