Wino miodowe [PRZEPIS] - jak przygotować, ile trwa robienie

2013-07-22 12:30

Wino miodowe Koszt: 102 zł Składniki: 3 litry miodu, 6 litrów wody, 2 litry soku wyciśniętego z agrestu (lub białych porzeczek, czarnych jagód, czerwonych porzeczek, wiśni lub malin), drożdże winne Tokay, 3 g pożywki

Wszystkich fanów wina zachęcamy do spróbowania wina miodowego z naszego przepisu. To smak lata uwięziony w butelce. A skoro sezon na przetwory w pełni, powiemy jak przyrządzić smaczne wino miodowe.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w zimnej wodzie (w emaliowanym garnku), gotować 10-15 minut na wolnym ogniu, zbierając szumowiny i stale mieszając. Wymieszać z sokiem owocowym, wlać do gąsiorka. Dodać przygotowaną 3 dni wcześniej matkę drożdżową i pożywkę rozpuszczoną w małej ilości letniej wody. Zamknąć rurkę fermentacyjną (wlać do niej trochę wody) i ustawić w ciepłym miejscu. Po zakończeniu fermentacji (zanika piana, ustaje wydzielanie gazu, płyn klaruje się, a na dno gąsiorka opada osad), rurką ściągnąć wino znad osadu do drugiego gąsiorka. Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 miesiące, aby dojrzało. Sklarowane wino wlać do butelek i odłożyć do leżakowania.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki