warzywa, jedzenie, zdrowa żywność

i

Autor: East News

Wiosenny DETOKS: jedz więcej świeżych warzyw i pij wodę

2015-04-15 18:00

Wiosną warto oczyścić swój organizm z toksyn, aby poczuć się lżej i zyskać więcej energii. Zamiast jednak katować się ostrymi dietami czy pić same koktajle, do swojej diety warto wprowadzić więcej świeżych warzyw i wody. To prosty sposób na przeprowadzenie wiosennego detoksu. Sprawdź, co jeszcze możesz zrobic, żeby oczyścić organizm.

Nie jest tajemnicą, że zima nigdy nie wpływa korzystnie na organizm. W czasie zimowego sezonu ogranicza się aktywność fizyczna, zmienia się sposób odżywiania. Czujemy się wiecznie zmęczeni i ociężali. Dlatego wiosną należy błyskawicznie zmienić swój styl życia. Na początku doskonałym pomysłem jest wiosenny detoks. Zdaniem dr Moniki Dąbrowskiej-Molendy, dietetyka ze Szpitala Medicover, wystarczy wprowadzić do diety więcej świeżych warzyw i zastąpić kawę czy herbatę wodą. – Musimy przede wszystkim trochę odciążyć układ pokarmowy. Zmniejszamy ilość tłuszczu, zwiększamy ilość warzyw i owoców. Jesteśmy trochę stęsknieni za tymi świeżymi warzywami, ale zawsze uczulam moich pacjentów, żeby nie rzucali się na nowalijki tak od razu, dlatego że na początku sezonu te warzywa zawierają jednak spore ilości nawozów sztucznych, a więc takie pierwiastki, jak: azot, fosfor czy potas. Duża ilość takich składników może działać nawet kancerogennie, a także powodować dolegliwości gastryczne, np. bóle żołądka czy jelit – powiedziała dr Monika Dąbrowska-Molenda w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle. Wiosną należy wprowadzić do diety kolorowe papryki, kalafior, szpinak, marchew czy sałatę. Te warzyw są bogate w witaminy C,A i E, dzięki którym zwiększa się odporność organizmu.

Zobacz: Planujesz ciążę? Jedz brokuły!

Przeczytaj też: Ćwiczenia na talię. Sprawdź, jak możesz uzyskać szczupłą talię

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają