Liście laurowe odstraszają mole. Warto włożyć je do pojemnika na mąkę

i

Autor: Shutterstock

Najlepszy patent!

Wkładam te zioła do pojemnika na mąkę. To sposób mojej babci na pozbycie się moli. Robactwo omija kuchenne szafki

2024-01-22 15:43

Mole spożywcze najczęściej lęgną się w mące i innych suchych produktach, które trzymamy w kuchennych szafkach. Niestety są na tyle trudnymi przeciwnikami, że nie odstrasza ich nawet szklany pojemnik na żywność, zawsze znajdują sposób, żeby przedostać się do pożywienia. Żeby się ich pozbyć, warto zastosować radę mojej babci, która do zabezpieczenia żywności wykorzystywała liście popularnego zioła.

Mole spożywcze bywają trudnym przeciwnikiem dlatego, zamiast je zwalczać lepiej zapobiegać ich zagnieżdżeniu się w mące, kaszy lub ryżu. Jednak nie martw się, jeśli już odkryłaś te szkodniki w swoich kuchennych szafkach. Sposób mojej babci pomoże Ci pozbyć się moli, które zalęgły się w mące lub jakimkolwiek innym pożywieniu, a także odstraszy te, które chciałby zamieszkać w Twojej kuchni.

Wkładam te zioła do pojemnika na mąkę. To sposób mojej babci na pozbycie się moli. Robactwo omija kuchenne szafki

Mąka, kasze i inne suche produkty są ulubionym pożywieniem moli spożywczych. Z racji tego, że lubię piec własny chleb i staram się kupować ekologiczne składniki oraz często korzystam z promocji, w mojej szafce kuchennej jest dużo potencjalnego pożywienia dla tych wstrętnych szkodników. Żeby chronić żywność przed molami, wszystko przechowuje w szklanych, szczelnie zamykanych pojemnikach, ale one i tak znajdują sposób by zagnieżdżać się np. pod zakrętką. Zaczęłam się zastanawiać jak pozbyć się niechcianych gości naturalnym sposobem. Czytałam o goździkach, które warto rozsypać w kuchennej szafce, bo ten zapach odstrasza mole. Problem jednak w tym, że ich woń jest na tyle intensywna, że rozchodzi się po całej kuchni i przenika do niektórych produktów. Rozwiązanie znalazłam u babci. W rozmowie telefonicznej poskarżyłam jej się, że nie mogę pozbyć się moli z kuchni. Poradziła, żeby do każdego pojemnika z suchą żywnością włożyć dwa-trzy liście laurowe. Mole natychmiast się wyniosą i zabezpieczę produkty przed powrotem szkodników. To był strzał w dziesiątkę. Stosuję tę metodę już kilka lat, a po molach nie ma śladu. I co ważne, liście laurowe nie wpływają na smak i zapach mąki oraz innych produktów.

ZOBACZ TEŻ: Zalewam wodą, później podlewam trzykrotkę. Domowy nawóz, dzięki któremu trzykrotka się zagęszcza

Sonda
Miałeś/aś kiedykolwiek mole spożywcze w kuchni?
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają