Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

i

Autor: Shutterstock Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Domowe patenty

Wlewam 3 łyżki tego na patelnię, zalewam wodą i podgrzewam. Znajoma kucharka pokazała mi, jak pozbyć się spalenizny. Sposób na przypaloną patelnię, po którym będzie jak nowa

2024-06-04 8:54

Czy przypalona patelnia nadaje się jedynie do wyrzucenia? Otóż nie, jest wiele sposobów, by przywrócić jej dawną czystość i pozbyć się spalenizny bez uszczerbku dla delikatnej powłoki patelni. Znajoma kucharka pokazała mi, jak radzi sobie z zaschniętą spalenizną na patelni. Wystarczy, że wsypiesz to do środka patelni, zalejesz wodą i podgrzejesz na małym ogniu. Przypalone jedzenie rozpuści się w kilka minut.

Wsyp do to patelni, zalej wodą i podgrzej na małym ogniu. To mój najlepszy sposób na spaloną patelnię

Spalenizna często pojawia się na patelniach oraz garnkach. Wystarczy chwila nieuwagi i przypalenie gotowe. Aby skutecznie pozbyć się spalenizny z naczyń warto działać od razu. Sam płyn do naczyń to za mało. Świetnie sprawdzą się domowe sposoby na spaloną patelnię. Możesz spróbować doszorować spaleniznę przy pomocy soli kuchennej, octu, a nawet ketchupu. Ten ostatni nałóż na przypalone miejsca i zostaw na całą noc. Rano delikatnie przemyj patelnię, a po spaleniźnie nie powinno by śladu. 

Bywa jednak, że spalenizna jest na tyle rozległa, że nie chce w żaden sposób się doczyścić. Znajoma kucharka zdradziła mi swój patent na takie sytuacje. Weź przypaloną patelnię i wsyp do niej kilka łyżek sody oczyszczonej. W przypadku mniejszej spalenizny możesz zalać sodę oczyszczoną wrzącą wodą. Gdy przypalenie jest większe wlej wodę i delikatnie gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie wylej mieszankę wody i sody oczyszczonej oraz przemyj patelnię. Po spaleniźnie nie powinno być śladu. Sposób ten sprawdzi się nie tylko na przypaloną patelnię, ale świetnie działa także na klasyczne garnki. 

Jak to wyczyścić?

Roxie Węgiel otrzymała Złotą Okładkę "Super Expressu"

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki